Παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία έκανε η ιταλική εκκλησία, η οποία μέσω της Συνέλευσης των Καρδιναλίων, δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε να υποδεικνύουμε – και με αυστηρότητα, αν χρειαστεί – την υπεράσπιση των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων».

Ads

Η νικήτρια των ιταλικών εκλογών, η ακροδεξιά και με νεοφασιστικό παρελθόν, Τζόρτζια Μελόνι, όπως και οι σύμμαχοί της, Ματέο Σαλβίνι και Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που εξελέγησαν με αντιμεταναστευτική ρητορική και λαϊκίστικα συνθήματα, καθώς φαίνεται έχουν προκαλέσει την ανησυχία και στην ιταλική εκκλησία, η οποία δεν έχει συνηθίσει σε τέτοιες ανοιχτές παρεμβάσεις.

Σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της Συνέλευσης των Καρδιναλίων, Ματέο Ζούπι, δήλωσε ότι η Καθολική Εκκλησία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με αυτούς που έχουν λάβει ισχυρή λαϊκή εντολή, αλλά «θα γίνει ο εκπρόσωπος των αδυνάμων και των λιγότερο ευνοημένων».

Αναφερόμενος στη μελλοντική πορεία της χώρα στην εποχή της Μελόνι και στην στάση που πρόκειται να τηρήσει η Καθολική Εκκλησία, δήλωσε:

Ads

«Θα συνεχίσουμε να υποδεικνύουμε -και με αυστηρότητα, αν χρειαστεί- την υπεράσπιση απαραβίαστων κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων, του κοινού συμφέροντος και όχι του προσωπικού. Με σεβασμό στην διάκριση των ρόλων και στις δημοκρατικές διαδικασίες, η Εκκλησία δεν θα παραλείψει να προσφέρει την συμβολή της υπέρ της προαγωγής μιας δικαιότερης και πιο συνεκτικής κοινωνίας».

Και στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στην ακροδεξιά συμμαχία που θα κυβερνήσει στο εξής τη χώρα, απαρίθμησε τα κυριότερα προβλήματα και σημεία της «κοινωνικής ατζέντας» της χώρας: την συνεχώς αυξανόμενη φτώχεια, την ανάγκη προστασίας των ηλικιωμένων και την αντιμετώπιση της μείωσης των γεννήσεων, την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας, την ανάγκη υποδοχής και κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Μάλιστα, κάλεσε τα μέλη του νέου κοινοβουλίου «να διαδραματίσουν τον ρόλο τους με υψηλό αίσθημα ευθύνης και να τεθούν στις υπηρεσίες όλων των πολιτών, αρχίζοντας από τους ασθενέστερους και όσους χαίρουν λιγότερης προστασίας».