Για πιθανή απελευθέρωση στον αέρα ραδιενεργών σωματιδίων από τις πυρκαγιές που μαίνονται στην περιφέρεια Μπριάνσκ και στο Τσελιαμπίνσκ, στα Ουράλια, περιοχές μολυσμένες από πυρηνικά απόβλητα, προειδοποίησαν οι ρωσικές αρχές. Εμπειρογνώμονες του γερμανικού υπουργείου Περιβάλλοντος εκτιμούν ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία στην υπόλοιπη Ευρώπη.

«Οι πυρκαγιές δεν είναι σημαντικές για την υπόλοιπη Ευρώπη όσον αφορά τη ραδιενέργεια, καθώς η διασπορά ραδιενεργών υλικών περιορίζεται σ’ αυτές τις περιοχές», αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Προστασίας από την Ακτινοβολία.

Ads

«Είναι δυνατό ραδιενεργά σωματίδια να μεταφερθούν από τους ανέμους, όπως είχαν εκφραστεί φόβοι στη Δυτική Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γερμανία ότι θα γινόταν μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ, το 1986. Όμως στην περίπτωση που αξιοσημείωτες ποσότητες ραδιενεργού υλικού μεταφέρονταν στη Γερμανία, οι συγκεντρώσεις τους θα ήταν σε αβλαβή επίπεδα», προσθέτουν στην ανακοίνωσή τους οι εμπειρογνώμονες της γερμανικής υπηρεσίας.

Εν τω μεταξύ, χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης και έξι γειτονικές χώρες της Ρωσίας δημιούργησαν μία διεθνή ταξιαρχία που θα αποτελείται από περίπου 500 πυροσβέστες, ώστε να βοηθήσουν τις Ρωσικές αρχές να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές που μαίνονται γύρω από τη Μόσχα.

Η δημιουργία αυτής της διεθνούς ταξιαρχίας έγινε μετά από πρωτοβουλία των κυβερνήσεων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Βουλγαρίας, της Πολωνίας, της Εσθονίας και της Λετονίας, καθώς οι Ρωσικές αρχές δεν έχουν ζητήσει βοήθεια από την ΕΕ. Οι άλλες χώρες που συμμετέχουν είναι η Ουκρανία, η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, η Λευκορωσία, η Αρμενία και το Καζακστάν.

Ads

Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου-Πούτιν

Τη συμπαράσταση της Ελλάδας σχετικά με την κατάσταση που προκλήθηκε από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρωσία εξέφρασε ο έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του Ρώσου πρωθυπουργού «κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε τη συμπαράστασή του και εξέφρασε την ετοιμότητά του να παράσχει στη ρωσική πλευρά την απαραίτητη βοήθεια στη μάχη με τη φωτιά».