Αν και ο αριθμός των παιδιών που πεθαίνουν καθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο, πριν συμπληρώσουν τα πέντε τους χρόνια, έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο από το 1990, 22.000 παιδιά εξακολουθούν να πεθαίνουν καθημερινά. Οι μισοί από αυτούς τους θανάτους σημειώνονται μόνο σε πέντε χώρες: Ινδία, Νιγηρία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Πακιστάν και Κίνα.

Ads

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της υπηρεσίας UN Inter-Agency Group for Child Mortality Estimation, στην οποία συμμετέχουν εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ), της UNICEF, της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά και ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες, ενώ 12,4 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών πέθαναν το 1990 παγκοσμίως, ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε 8,1 εκατομμύρια το 2009. Περίπου το 70% από τα 8,1 εκατομμύρια παιδιά, πέθαναν πριν γιορτάσουν τα πρώτα τους γενέθλια.

Το ποσοστό θνησιμότητας παγκοσμίως των παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών, μειώθηκε κατά το ένα τρίτο, από 89 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις το 1990 σε 60 θανάτους το 2009. Οι δυο κύριες αιτίες της παιδικής θνησιμότητας είναι η πνευμονία και η διάρροια.

Τη μεγαλύτερη πρόοδο στη μείωση της θνησιμότητας έχουν σημειώσει η Βόρεια Αφρική και η ανατολική Ασία, ενώ τη μικρότερη η υποσαχάρεια Αφρική, η Νότια Ασία και η Ωκεανία.

Ads

Τα υψηλότερα ποσοστά εξακολουθούν να καταγράφονται στην υποσαχάρεια Αφρική, όπου ένα στα οχτώ παιδιά πεθαίνει πριν γίνει πέντε ετών, ποσοστό 20πλάσιο σε σύγκριση με τα ποσοστά θνησιμότητας στις απαπτυγμένες χώρες όπου πεθαίνει ένα στα 167 παιδιά της ηλικίας αυτής. Η Νότια Ασία είναι δεύτερη στην κατάταξη με περίπου ένα στα 14 παιδιά να πεθαίνει.

Ωστόσο, αν και το ποσοστό θνησιμότητας μειώνεται με γρηγορότερο ρυθμό σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία, ο αριθμός των θανάτων δε μειώνεται με ρυθμό τέτοιο που να εγγυάται την επίτευξη του στόχου για μείωση κατά τα δυο τρίτα του ποσοστού θνησιμότητας από το 1990 ως το 2015 στο πλαίσιο των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας.

Οι Στόχοι αυτοί τέθηκαν από μέλη του ΟΗΕ και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας, τη μείωση του ποσοστού της παιδικής θνησιμότητας και την καταπολέμηση ασθενειών, ενώ υποτίθεται ότι πρέπει να εκπληρωθούν ως το 2015. Η πρόοδος που έχει σημειωθεί σχετικά με τους Στόχους θα συζητηθεί σε συναντήσεις που θ΄αρχίσουν να πραγματοποιούνται από τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη.