Ο σερ Τζον Μπελ (Sir John Bell) ανοσιολόγος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δήλωσε πως ο κορονοϊός όπως τον γνωρίζαμε «δεν υπάρχει πια».
Ουσιαστικά ο πρώην σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης εκτιμά πως ο κορονοϊός έχει αποδυναμωθεί δραστικά κάτι που οφείλεται ως ένα βαθμό και στον εμβολιασμό και ότι πλέον είναι σαν κοινή γρίπη.
Ο σερ Τζον Μπελ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος υπηρέτησε υπήρξε μέλος της ομάδας εργασίας για το εμβόλιο έναντι του κορονοϊού, δήλωσε ότι ο ιός έχει αλλάξει ριζικά από το 2020.
Η Βρετανία αναγκάστηκε να προφυλαχθεί από τον ιό πριν εμφανιστούν τα εμβόλια, προκειμένου να σωθούν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από το θάνατο και να μην κατακλυστεί το NHS (σ.τ.μ Σύστημα Υγείας).
«Εκείνη η ασθένεια που όλοι φοβόμασταν στις πρώτες εμφανίσεις της νόσου το 2020, που ήταν εκείνη η τρομερή πνευμονία που έβαζε τους ανθρώπους στη μονάδα εντατικής θεραπείας, αυτή η ασθένεια ουσιαστικά δεν υπάρχει πια», δήλωσε ο Τζον Μπελ .
Ο ίδιος απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις του κορονοϊού αυτόν τον χειμώνα στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 και φυσικά όσα είπε παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
«Θα είναι σαν τη γρίπη»
Σημείωσε πως παρόλο που ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει και να αρρωσταίνει τους ανθρώπους, η ευρεία ανοσία στην κοινότητα έχει αμβλύνει την ικανότητα του κορονοϊού να προκαλέσει κοινωνική καταστροφή.
«Οι άνθρωποι θα αισθάνονται λίγο άρρωστοι θα είναι λίγο σαν τη γρίπη και ίσως χρειαστεί να μείνετε στο σπίτι στο κρεβάτι και δεν θα αισθάνεστε τόσο καλά», είπε.
«Αλλά νομίζω ότι δεν θα πρέπει να έχουμε τα προβλήματα που είχαμε στο παρελθόν», συμπλήρωσε.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αυτό εξαρτάται από το αν τα ευάλωτα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό πριν από τον φετινό χειμώνα, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες να χρειαστεί να εισαχθούν στο νοσοκομείο.
«Όσο μεγαλώνεις τόσο περισσότερο θα υποφέρεις από αυτή την ασθένεια και θα οδηγήσει σε νοσηλείες, το σύνδρομο που σε βάζει στη μονάδα εντατικής θεραπείας είναι σπάνιο, αλλά θα έχεις ηλικιωμένους ανθρώπους που είναι ευάλωτοι και θα νοσηλευτούν», είπε.
«Νομίζω ότι το εμβόλιο είναι ένας καλός τρόπος να μειωθεί ο κίνδυνος, που δεν εξαλείφει τον κίνδυνο, όπως όλοι γνωρίζουμε, αλλά μειώνει τον κίνδυνο», πρόσθεσε.
Τα σχόλια του σερ Τζον Μπελ έρχονται εν μέσω ενδείξεων ότι η πρόσφατη αναζωπύρωση έχει ήδη εξομαλυνθεί στην Αγγλία, παρά τις ζοφερές εκκλήσεις για επιστροφή των μασκών προστασίας.
Αναλυτές της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) εκτιμούν ότι 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα, δηλαδή 1 στους 30, είχαν μολυνθεί οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας έως τις 10 Οκτωβρίου.
Ο αριθμός αυτός, που βασίζεται σε τυχαίες εξετάσεις χιλιάδων ανθρώπων σε όλη τη χώρα, ήταν αυξημένος κατά 12% μέσα σε μια εβδομάδα.
Ωστόσο, η ταχύτητα της αύξησης έχει επιβραδυνθεί δραστικά και οι εισαγωγές του ιού στο NHS έχουν ήδη αρχίσει να μειώνονται.
Ο Οργανισμός Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) χαιρέτισε τα στοιχεία ως «ενθαρρυντικά» που δείχνουν ότι η τάση έχει ήδη αντιστραφεί.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >