Με την Νάκμπα («Καταστροφή») του 1948, όταν οι Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν από την γη τους και κατακτήθηκαν από τους Ισραηλινούς, συγκρίνεται η συνεχιζόμενη σφαγή και ο εκτοπισμός στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη από τον περασμένο Οκτώβριο.

Ads

Σύμφωνα με την παλαιστινιακή Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία, στο τέλος του 2023, ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στα κατεχόμενα εδάφη ανέρχεται σε 22.404, συμπεριλαμβανομένων 22.141 από τις 7 Οκτωβρίου.

Τουλάχιστον το 98% από αυτούς ήταν στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων περίπου 9.000 παιδιών και 6.450 γυναικών.

Διαβάστε επίσης: Δυτική Όχθη / Ισραηλινοί στρατιώτες κλωτσούν στο κεφάλι Παλαιστίνιο εργαζόμενο που δεν προέβαλε την παραμικρή αντίσταση

Ads

Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου έφτασε τους 319, συμπεριλαμβανομένων 111 παιδιών και τεσσάρων γυναικών.

Περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν επίσης, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, ενώ ο αριθμός των αγνοουμένων στη Γάζα ξεπερνά τους 7.000 ανθρώπους, με το 67% από αυτούς να είναι γυναίκες και παιδιά.

Την τελευταία ημέρα του χρόνου, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε ακόμη 100 ανθρώπους σκοτώθηκαν και τραυμάτισε 286 στο κέντρο της Γάζας, μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Ανάμεσα στους νεκρούς αυτούς είναι και ο Said Alzebda, πρόεδρος του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου Εφαρμοσμένων Επιστημών στη Γάζα, που σκοτώθηκε σε ισραηλινική αερπορική επιδρομή, μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά του, όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας.

Την ίδια ώρα, το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει για να συζητήσει την ανταλλαγή αιχμαλώτων – κρατουμένων, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου υπόσχεται να συνεχίσει τον πόλεμο, ενώ η κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν παρακάμπτει και πάλι το Κογκρέσο για τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν παρέκαμψε για άλλη μια φορά το Κογκρέσο για να δώσει το πράσινο φως για μια επείγουσα πώληση όπλων στο Ισραήλ, το οποίο έχει εντείνει και διευρύνει τις επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας παρά την αυξανόμενη διεθνή κατακραυγή.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι έλαβε μια δεύτερη απόφαση έκτακτης ανάγκης μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, που καλύπτει την πώληση εξοπλισμού ύψους 147,5 εκατ. δολαρίων στο Ισραήλ, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα των αμυντικών αναγκών του Ισραήλ, ο υπουργός ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι άσκησε την εξουσιοδότησή του για να καθορίσει ότι υπήρχε επείγουσα ανάγκη που απαιτούσε την άμεση έγκριση της μεταφοράς», αναφέρεται.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί για την ασφάλεια του Ισραήλ και είναι ζωτικής σημασίας για τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ να διασφαλιστεί ότι το Ισραήλ είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό του έναντι των απειλών που αντιμετωπίζει».

Το πακέτο περιλαμβάνει βοηθητικά είδη, συμπεριλαμβανομένων των πυροκροτητών, των φορτίων και των πυροκροτητών που θα χρειαστεί το Ισραήλ για να καταστήσει λειτουργικά τα βλήματα των 155 χιλιοστών που είχε αγοράσει προηγουμένως.