Υπόσχεση για στήριξη όλων των πρωτοβουλιών προς επίλυση των προβλημάτων Ελλάδας – Αλβανίας έδωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, στη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι στη διάρκεια της συνάντησης, διάρκειας μίας ώρας, διεξήχθη συζήτηση σε καλό κλίμα που αφορούσε εκτός από τα διμερή θέματα και το μέλλον των χωρών και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, όπως και την κατάσταση σην ΠΓΔΜ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, ο Αλβανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις εμπειρίες που είχε στο παρελθόν από συναντήσεις με Έλληνες πολιτικούς.
Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ έκανε στον Αλβανό πρωθυπουργό μία στρατηγική επισκόπηση του τρόπου που αναπτύσσεται και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
• Με Τσάμικο δυναμιτίζει η Αλβανία την επίσκεψη Κοτζιά [ΒΙΝΤΕΟ]
Τη βούληση της Ελλάδας «να μη μείνουν άλυτα παλιά προβλήματα που θα δημιουργούσαν δυσκολίες στον ευρωπαϊκό δρόμο της Αλβανίας» και «να λυθούν με συνεννόηση, διάλογο, ορθολογισμό και ωριμότητα όσο το δυνατό πιο άμεσα» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην ομιλία που απηύθυνε ως κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Τιράνων, με θέμα τη σημασία των ελληνο-αλβανικών σχέσεων για το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής.
Ο κ. Κοτζιάς συνοδευόμενος από τον ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι σε μία κατάμεστη αίθουσα από φοιτητές, καθηγητές, πολιτικούς και δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στις τρεις γέφυρες που ενώνουν τις δύο χώρες, τους 700.000 Αλβανούς που ζουν στην Ελλάδα, εκ των οποίων 140.000 έχουν πάρει την ελληνική υπηκοότητα, στη γηγενή ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, τα δικαιώματα της οποίας αποτελούν ιστορική επιταγή και ευρωπαϊκή προοπτική και στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία της Αλβανίας, που έχει επικεφαλής της έναν σοφό ουμανιστή, τον αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.
Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε μνεία στον αποφασιστικό ρόλο των ελληνικών επιχειρήσεων, κατά τη δεκαετία του ’90, στην προώθηση μιας κοινωνικής οικονομίας της αγοράς στην Αλβανία και την ακόμη πιο αποφασιστική παρουσία της Ελλάδας στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα στη διαδικασία διάνοιξης του ευρωατλαντικού δρόμου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Υπογράμμισε δε, ότι «παρά την κρίση της ελληνικής οικονομίας με επιπτώσεις στο σύνολο της κοινωνίας, η Ελλάδα παραμένει με απόσταση η πιο ισχυρή χώρα της περιοχής, και όχι μόνο λόγω του ΑΕΠ της – που παρά την πτώση του κατά 25% είναι πέντε φορές μεγαλύτερο εκείνου της Βουλγαρίας και δέκα εκείνου της Αλβανίας- αλλά και λόγω της συμμετοχής της σε όλους τους δυτικούς θεσμούς και την εμπειρογνωμοσύνη της».
Η ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών, είπε ο υπουργός Εξωτερικών «θα διευκολύνει την ευρωπαϊκή πορεία της περιοχής, αλλά και μελλοντικά την ενισχυμένη παρουσία της στους θεσμούς και τις πολιτικές της ΕΕ», εξηγώντας ότι η Ελλάδα ξεκίνησε πριν από 10 μέρες μαζί με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κροατία μια άτυπη σταθερή συνεργασία των κρατών – μελών της περιοχής που είναι μέλη της ΕΕ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >