Στο τουρκικό κοινοβούλιο κατατέθηκε σήμερα από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Τουρκία νομοσχέδιο για την αναθεώρηση του συντάγματος, το οποίο αποσκοπεί κυρίως στον περιορισμό της εξουσίας των ανώτατων δικαστικών αρχών, οι οποίες τάσσονται αρνητικά απέναντι στο κόμμα αυτό.

Ads

«Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην ενίσχυση των κανόνων της δημοκρατίας και των ατομικών δικαιωμάτων», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Μπεκίρ Μποζντάγκ, βουλευτής του AKP μετά την υποβολή του κειμένου στο κοινοβούλιο.

Η αναθεώρηση αυτή του συντάγματος αποσκοπεί κυρίως στο να καταστεί πιο δύσκολη η διάλυση πολιτικών κομμάτων από το Συνταγματικό Δικαστήριο, σύμφωνα με το κείμενο το οποίο εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο. Το ΑΚΡ γλίτωσε «παρά τρίχα» το 2008 από σχετική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Οι πιο αμφιλεγόμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που υπάρχουν στο νομοσχέδιο και οι οποίες έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις της ιεραρχίας των δικαστών αφορούν την ανασυγκρότηση και την αλλαγή του τρόπου διορισμού των μελών του Ανώτατου

Ads