Τάνκερ που μετέφερε 250.000 λίτρα πετρελαίου και κατευθυνόταν προς τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, κατάσχεσαν την Δευτέρα οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ISNA.

Ads

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το πλοίο αναγκάστηκε να σταματήσει κοντά στα ιρανικά νησιά Greater Tunb στον Περσικό Κόλπο, ενώ το πλήρωμα παραδόθηκε στις αρχές της επαρχίας Ορμοζγκάν.

Τόσο ο αριθμός όσο και οι εθνικότητες των μελών του πληρώματος δεν έχουν γνωστοποιηθεί.

Η κατάσχεση αυτή λαμβάνει χώρα στο φόντο της μείζονος οικονομικής και γεωπολιτικής κρίσης που ακολούθησε την επίθεση, το Σάββατο, την οποία εξαπέλυσαν οι Χούτι από την Υεμένη, κατά πετρελαϊκών υποδομών της Σαουδικής Αραβίας. Οι Χούτι, σύμμαχοι του Ιράν, ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, την οποία συνόδευσαν με απειλές και προειδοποιήσεις κλιμάκωσης, πλην όμως, οι ΗΠΑ κατηγορούν ευθέως το Ιράν.

Ads

Το Ιράν έχει κλιμακώσει εδώ και ένα μήνα αυτό που ονομάζει »καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων», όταν η ακτοφυλακή του κατέσχεσε ένα πλοίο για λαθραία μεταφορά καυσίμου στον Κόλπο και συνέλαβε τα 12 μέλη του πληρώματος από τις Φιλιππίνες.

Τον Ιούλιο, το Ιράν συνέλαβε ένα βρετανικό δεξαμενόπλοιο κοντά στο Στενό του Χορμούζ για φερόμενες παραβιάσεις της ναυσιπλοΐας, δύο εβδομάδες αφότου βρετανικές δυνάμεις είχαν συλλάβει ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο στο Γιβραλτάρ με την κατηγορία ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία παραβιάζοντας τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Adrian Darya 1, πρώην Grace 1, αφέθηκε ελεύθερο τον περασμένο μήνα. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείο Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί δήλωσε σήμερα πως το υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιο Steno Impero θα απελευθερωθεί σύντομα.