Ολοκληρώθηκε σήμερα ο τρέχων γύρος συνομιλιών του Ιράν με τις έξι δυνάμεις (Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, Γερμανία και ΗΠΑ) για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης στην Βιένη με το επόμενο ραντεβού να δίνεται στις 17 Μαρτίου. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην ατζέντα των συνομιλιών που θα ακολουθήσουν. 

Ads

Πριν την επόμενη συνάντηση, τεχνικά κλιμάκια θα βρεθούν στην Τεχεράνη καθώς «υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα. Δεν θα είναι εύκολο, ωστόσο κάναμε μια καλή αρχή», σύμφωνα με την Κάθριν Άστον, την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Κατά το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, εκτός από την ατζέντα, άρχισαν και οι συζητήσεις για την ουσία μιας συνολικής συμφωνίας. 

Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Τεχεράνης στις συνομιλίες εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία νωρίτερα από το αναμενόμενο «Μια λύση εντός έξι μηνών δεν είναι μη ρεαλιστική», δήλωσε ο Μοχάμαντ Γιαβάντ Ζαρίφ. Εν τούτοις ορισμένοι δυτικοί διπλωμάτες είπαν ότι οι έξι μήνες δεν είναι ρεαλιστικό χρονικό διάστημα, με δεδομένο το «πόσο μακριά» είναι οι δύο πλευρές σε βασικά ζητήματα .

Οι δυτικές δυνάμεις θέλουν επίσης το Ιράν να διαλύσει κάποιες πυρηνικές εγκαταστάσεις ως μέρος της συμφωνίας, και ότι τμήμα των συζητήσεων πρέπει να αποτελέσει και το πρόγραμμα των βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης κάτι στο οποίο διαφωνεί η ιρανική πλευρά. 

Ads