H μετοχή της SVB Financial Group, της τράπεζας της Silicon Valley έπεσε σήμερα 47% προκαλώντας σοβαρή αναταραχή στις αγορές, αφού γνωστοί παράγοντες από τους συμβύλους επιχερήσεων συνέστησαν στις εταιρείες να αποσύρουν τα χρήματά τους από αυτήν, προκαλώντας νέες ανησυχίες σχετικά με την οικονομική σταθερότητα της.

Ads

Οι απώλειες της μετοχής έχουν φθάσει σήμερα το 79% μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της SVB την Τετάρτη ότι θα εκδώσει νέες μετοχές αξίας 2,25 δισ. δολαρίων για να ενισχύσει την κεφαλαιακή θέση της, προκειμένου να καλύψει τις ζημιές που είχε από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της.

Οι ζημιές προκλήθηκαν καθώς η τράπεζα, για να καλύψει τις αναλήψεις καταθέσεων από πελάτες της που αντιμετώπιζαν προβλήματα, πούλησε ομόλογα, η τιμή των οποίων έχει μειωθεί σημαντικά μετά τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων της Fed.

Οι τραπεζικές της μετοχές έκαναν τη μεγαλύτερη ημερήσια βουτιά τριετίας την Πέμπτη και συνέχισαν να υποχωρούν και σήμερα, στις συναλλαγές πριν την έναρξη λειτουργίας της αγοράς.

Ads

Τα προβλήματα της τράπεζας εντάθηκαν όταν γνωστά funds, όπως το Founders Fund του Peter Thiel, κάλεσαν τις επιχειρήσεις να περιορίσουν την έκθεσή τους στην SVB.

Ο παναυρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης μετοχών του Stoxx 600 ως αποτέλεσμα του ντόμινο κατρακύλησε 4,9% μετά το άνοιγμα της αγοράς, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο.

Σημειώνεται ότι τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι γερμανικές τράπεζες Deutsche Bank και Commerzbank, με τη μετοχή της πρώτης να υποχωρεί πάνω από 9%.

O επικεφαλής αναλυτής της Liberum Capital μιλώντας στο Bloomberg δεν θεωρεί ότι η περιπέτεια της SVB αποτελεί κάποιον κίνδυνο για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

«Καμία άλλη τράπεζα (πέραν της SVB) δεν έχει αντίστοιχο επιχειρηματικό μοντέλο και, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πιθανό να αυξηθούν το 2023, τα κεφαλαιακά αποθέματα των ευρωπαϊκών και αμερικανικών τραπεζών είναι επαρκή για να τα αντιμετωπίσουν», τόνισε.

Η εξέλιξη αυτή συμπαρέσυρε και τις χρηματιστηριακές αγορές.

Στη Νέα Υόρκη ο δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχωρούσε κατά 135 μονάδες, ή 0,4%, και με ρυθμό για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα απωλειών, λίγο μετά την είδηση για το λουκέτο. Ο S&P 500 υποχωρούσε κατά 0,7%, ενώ ο Nasdaq Composite σημείωνε πτώση 0,9%.

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν στο μεταξύ και τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 1,5%.

Οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν απώλειες, με πτώση 3,9%, ακολουθούμενες από τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, οι οποίες έχασαν 2,8%.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE έκλεισε με απώλειες 1,67% στις 7.748, 35 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με απώλειες 1,31% στις 15.427, 97 μονάδες και στο Παρίσι ο δείκτης CAC υποχώρησε κατά 1,3% στις 7.220, 67 μονάδες.