Το φόβο ότι η δημοκρατία στις ευρωπαϊκές χώρες του νότου που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το δημοσιονομικό τους έλλειμμα,ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, θα μπορούσε να καταρρεύσει φέρεται να εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο. Την ακραία αυτή δήλωση, φέρεται να έκανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα σε εκπροσώπους ευρωπαϊκών συνδικάτων.
Η δημοκρατία στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία θα μπορούσε να «καταρρεύσει» αν δεν εφαρμοστούν άμεσα μέτρα περιορισμού του ελλείμματός τους, εκτίμησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, μιλώντας σε εκπροσώπους ευρωπαϊκών συνδικάτων την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με όσα μετέφερε στον Τύπο ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, Τζον Μονκς.
Όπως, ο ίδιος δήλωσε σε περιοδικό της ΕΕ που εκδίδεται στις Βρυξέλλες, ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή για τις χώρες αυτές. Ο Ευρωπαίος αρχισυνδικαλιστής τόνισε όμως με τη σειρά του ότι τα μέτρα λιτότητας είναι «επικίνδυνα» και απειλούν με επαναφορά στις συνθήκες της δεκαετίας του 1930.
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα από αρκετές χώρες της ΕΕ όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, να «αποσαφηνίσουν» τα μέτρα τους εξοικονόμησης πόρων για να μειώσουν τα ελλείμματά τους μετά το 2010. Οι Βρυξέλλες δημοσίευσαν εκτιμήσεις για την αξιοπιστία των προγραμμάτων μείωσης των ελλειμμάτων 12 χωρών, ανάμεσα τους η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.
«Σε κάθε περίπτωση, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν επαρκή για την επίτευξη των στόχων για το 2010 και, στις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχει μία πρόσκληση για να διευκρινιστούν το συντομότερο δυνατό τα μέτρα για την επίτευξη των στόχων για τα χρόνια μετά το 2010» αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωση της.
Για την Ισπανία και την Πορτογαλία, «το συμπέρασμα είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις, οι στόχοι είναι αρκετά φιλόδοξοι» τονίζουν οι Βρυξέλλες. Ωστόσο, «αναμένεται από την Ισπανία και την Πορτογαλία να διευκρινίσουν τα μέτρα τους στους προϋπολογισμούς του 2011, που αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα το 1,75% και το 1,50% του ΑΕΠ, προκειμένου να επιτύχουν τους νέους στόχους τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε επίσης ότι και η γαλλική κυβέρνηση θα πρέπει να «εξειδικεύσει» τα δημοσιονομικά μέτρα που λαμβάνει, σε μία προσπάθεια τιθάσευσης του δημοσίου ελλείμματος και δη της αναλογίας του προς το ΑΕΠ, κατά τα αμέσως ερχόμενα έτη, επειδή στην αντίθετη περίπτωση «θα βρεθεί υποχρεωμένη» να λάβει και πρόσθετα.
Παράλληλα, η Κομισιόν εισηγήθηκε να κινηθούν οι κείμενες «διαδικασίες περί υπερβολικού ελλείμματος» για τρία ακόμα κράτη μέλη της ΕΕ, δηλαδή την Δανία, την Φινλανδία και την Κύπρο, κάτι που ανεβάζει στα 23 (σε σύνολο 27) τα μέλη της ΕΕ που έχουν τώρα υπερβολικό έλλειμμα, άνω του 3% του ΑΕΠ τους.
«Η διαδικασία κινείται έναντι των τριών κρατών επειδή έως πολύ πρόσφατα οι κρατικοί προϋπολογισμοί τους χαρακτηρίζονταν από μεγάλα ελλείμματα, κάτι που φανερώνει τον δεινό χαρακτήρα της οικονομικής κρίσης, που διερχόμεθα» σχολίασε ο Ολι Ρεν. «Έγνοια μας είναι να αποκατασταθεί η καλή εικόνα των δημοσιονομικών μεγεθών στην ΕΕ» υπογράμμισε.
Μόνον το Λουξεμβούργο, από την 16μελή ευρωζώνη, εκτός δε αυτής η Σουηδία, η Εσθονία και η Βουλγαρία, όπου όμως η Επιτροπή έχει ανακοινώσει ότι θα ελεγχθούν προσεκτικότερα διάφορα οικονομικά μεγέθη της, δεν ελέγχονται στο παρόν στάδιο από τις Βρυξέλλες για τα υπερβολικά τους ελλείμματα.
Από την πλευρά του, το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας (DIW) σε μελέτη του, επισημαίνει ότι το δραστικό σχέδιο περικοπών στον προϋπολογισμό που ανακοινώθηκε από το Βερολίνο για το 2011-2014 δημιουργεί τον κίνδυνο να μεγαλώσει περαιτέρω το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών στη Γερμανία. Εδώ και 10 χρόνια, ο αριθμός των φτωχών νοικοκυριών έχει αυξηθεί σημαντικά, ενώ και ο αριθμός των πλούσιων έχει σημειώσει αύξηση, ωστόσο σε μικρότερο μέγεθος. Και παράλληλα «οι φτωχοί έχουν γίνει φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι» σύμφωνα με τους ερευνητές του DIW.
Το DIW εκφράζει ανησυχία για το σχέδιο περικοπών στον προϋπολογισμό ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2014, το οποίο αφορά κυρίως περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και δημιουργεί τον κίνδυνο να καταστούν περισσότερο εύθραυστοι οι πιο ευάλωτοι. Από τις προβλεπόμενες περικοπές θα πληγούν ιδιαίτερα οι μακροχρόνια άνεργοι. «Τα πραγματικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής πλήττουν μόνο τα χαμηλά εισοδήματα. Ως εκ τούτου, η μερίδα των πλουσίων συνεχίζει να αυξάνεται και οι πλούσιοι κερδίζουν όλο και περισσότερα. Θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν και η ομάδα αυτή θα έπρεπε να συμβάλει επίσης στην εξοικονόμηση χρημάτων» δήλωσε ο ειδικός του ινστιτούτου Γιαν Γκέμπελ.
Στη Ρουμανία, η κυβέρνηση συνεργασίας ξεπέρασε το σκόπελο της πρότασης μομφής της αντιπολίτευσης, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά την εντολή του κοινοβουλίου για να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων για δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, καθώς προσπαθεί να τηρήσει απαρέγκλιτα την συμφωνία με το ΔΝΤ για να συνεχιστεί η παροχή οικονομικής βοήθειας. Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο συνταγματικό δικαστήριο για να αποτρέψει τα κυβερνητικά σχέδια.
Οι Γάλλοι φοβούνται το ευρώ
Την ίδια στιγμή, ο φόβος των Γάλλων είναι διαφορετικός… Οι Γάλλοι φοβούνται το ευρώ και τις επιπτώσεις του.
Ποσοστό μεγαλύτερο του 62% των Γάλλων πιστεύει ότι το ευρώ επιδεινώνει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίση, ενώ το 78% αυτών εμγανίζεται ιδιαίτερα απαισιόδοξο για τις οικονομικές εξελίξεις, καθώς δεν θεωρεί ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Publicis Consultants και TNS Sofres για λογαριασμό της Europe 1, και της Le Monde, το 76% των εργατών και το 85% των υπαλλήλων πιστεύουν ότι το ευρώ είναι ένας από τους παράγοντες που επιδεινώνουν την κρίση.
Τα ποσοστά είναι μεγάλα για τους υποστηρικτές του Εθνικού Μετώπου (77%) αλλά και της Αριστεράς (64%) και μικρότερα ανάμεσα στους Πράσινους (52%). Οι υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος UMP είναι πιο συγκρατημένοι: 49% πιστεύουν ότι το ευρώ εντείνει την κρίση και 45% ότι τους προστατεύει. Την ίδια άποψη έχει και το 48% των ερωτηθέντων που διαθέτουν πτυχία ανωτάτων σχολών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.
Αλλά και ο αριθμός των Τσέχων που είναι κατά της ένταξης της χώρας τους στο ευρώ αυξήθηκε κατά περίπου 50% από το Φεβρουάριο παρόλο που η πλειονότητα εξακολουθεί να είναι υπέρ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των Τσέχων που είναι κατά της υιοθέτησης του ευρώ αυξήθηκε στο 32,7% από 22,4% που ήταν πριν από τέσσερις μήνες, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου η εταιρεία Median για λογαριασμό της εφημερίδας Lidove Noviny. Το ποσοστό υπέρ της υιοθέτησης υποχώρησε στο 54,2% από 63,8% τον περασμένο Φεβρουάριο.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >