Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης στα Ιμαλάια, έπειτα από την κατάρρευση «ενός τμήματος» παγετώνα την Κυριακή (7/2),  που παρέσυρε υδροηλεκτρικό φράγμα, με αποτέλεσμα, να προκληθούν πλημμύρες, με δεκάδες άνθρωπους να χάνουν τη ζωή τους και περισσότερους από 170 να αγνοούνται, μέχρι χθες (8/2), όπως αναφέρει το Al Jazeera.

Ads

Οι περισσότεροι αγνοούμενοι, είναι κυρίως εργάτες που δούλευαν στο υδροηλεκτρικό φράγμα, με την δημοσιογράφο του Al Jazeera, Elizabeth Puranam, να αναφέρει χαρακτηριστικά πως «εγείρονται διάφορα ερωτήματα σχετικά με τους λόγους που δημιουργούνται τόσο μεγάλα φράγματα σε τέτοιες, οικολογικά ευαίσθητες, περιοχές», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι, περισσότεροι από 2000 στρατιώτες σε συνδυασμό με την Αστυνομία της επαρχίας Uttarakhand,  συμβάλλουν στις προσπάθειες διάσωσης.

«Έβλεπα τα πάντα να φεύγουν, ανθρώπους, δέντρα και οτιδήποτε άλλο», αναφέρει η Sangram Singh Rawat, η οποία κατοικεί κοντά στο υδροηλεκτρικό φράγμα της Rishiganga που καταστράφηκε, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Σημειώνεται βέβαια, ότι δεν έχει καταστεί ακόμα σαφές, το πως ο παγετώνας κατέρρευσε, με ειδικούς να αναφέρουν πως, ενδέχεται να σχετίζεται με την έντονη χιονόπτωση της περασμένης εβδομάδας στην περιοχή Nanda Devi, που βρίσκεται αρκετά κοντά στο υδροηλεκτρικό φράγμα που καταστράφηκε.

«Είναι ιδιαίτερα σπάνιο να συμβεί ένα τέτοιο φαινόμενο, όπως η κατάρρευση ενός παγετώνα. Δεν υπάρχουν εικόνες από το Google Earth που να δείχνουν πως υπάρχει μια παγωμένη λίμνη κοντά στον παγετώνα, επομένως, είναι πιθανόν, να υπάρχει κάπου νερό στην περιοχή», δήλωσε σχετικά η καθηγήτρια υδρολογίας στο Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Indore, Mohd Farooq Azam.

Ads

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως η επαρχία Uttarakhand είναι επιρρεπής σε πλημμύρες και κατολισθήσεις.