Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση στις αγορές παρά τις ανακοινώσεις για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται ισχυρότατες πιέσεις.

Ads

Μάλιστα, οι μετοχές της Credit Suisse κατέρρευσαν κατά 63% περίπου, ενώ η UBS κινείται στο -7%. Νωρίτερα είχε φτάσει και το -14%.

Παράλληλα, η Deutsche Bank έφτασε να χάνει 10,9% (πλέον βρίσκεται στο -3,9%) και η Commerzbank 8,5% (αυτή την ώρα είναι στο -3%). Οι γαλλικές τράπεζες BNP Paribas και Société Générale σημείωναν νωρίτερα απώλειες περίπου 3% και 4%, αντίστοιχα.

Οι μετοχές της Standard Chartered έχαναν 7,7%, αλλά μαζεύονται στο -4%, ενώ οι Natwest και Barclays υποχωρούν πλέον 3% και 4%, από -7,8% και -7,4%, προηγουμένως αντίστοιχα.

Ads

Σε ότι αφορά τους γενικους χρηματιστηριακούς δείκτες, τα ασιατικά χρηματιστηριακό ταμπλό έκλεισαν στα κόκκινα, ενώ τα ευρωπαϊκά κατάφεραν να επανακάμψουν οριακά μετά από το πτωτικό άνοιγμα.

Ρόλο στο αρνητικό ράλι των ευρωπαϊκών και ασιατικών Χρηματιστηρίων έπαιξε η αιφνιδιαστική διαγραφή των ομολόγων Additional Tier 1 (AT1) της Credit Suisse αξίας 17 δισ. δολαρίων, με χιλιάδες ομολογιούχους, να βλέπουν τις επενδύσεις εκατομμυρίων να μηδενίζονται εν μία νυκτί.

Οι «διαβεβαιώσεις» των ευρωπαϊκών αρχών για την ανθεκτικότητα του τραπεζικού κλάδου

Μετά την πτώση που σημείωσαν οι δείκτες των Χρηματιστηρίων της Ευρώπης στη σκιά της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS, το κλίμα άρχιζε να αλλάζει, έπειτα από τις διαβεβαιώσεις των ευρωπαϊκών αρχών περί της ανθεκτικότητας του τραπεζικού κλάδου.

Ειδικότερη, με κοινή ανακοίνωσή τους το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ ανέφεραν ότι ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας είναι ανθεκτικός, με ισχυρά επίπεδα κεφαλαίου και ρευστότητας.

«Το πλαίσιο εξυγίανσης που εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τις μεταρρυθμίσεις που συνέστησε το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση καθιέρωσε, μεταξύ άλλων, τη σειρά σύμφωνα με την οποία οι μέτοχοι και οι πιστωτές μιας προβληματικής τράπεζας πρέπει να υφίστανται τις ζημίες», αναφέρει. «Ειδικότερα, οι κοινοί μετοχικοί τίτλοι είναι οι πρώτοι που απορροφούν τις ζημίες και μόνο μετά την πλήρη χρήση τους θα απαιτούνταν η απομείωση της Πρόσθετης Βαθμίδας 1. Αυτή η προσέγγιση έχει εφαρμοστεί με συνέπεια σε προηγούμενες περιπτώσεις και θα συνεχίσει να καθοδηγεί τις ενέργειες της τραπεζικής εποπτείας του SRB και της ΕΚΤ σε παρεμβάσεις κρίσεων». Το πρόσθετο Tier 1 είναι και θα παραμείνει σημαντικό στοιχείο της κεφαλαιακής διάρθρωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,35%. Ο γερμανικός δείκτης DAX ενισχύεται 0,4%, o βρετανικός FTSE 100 κατά 0,1%, το Παρίσι 0,4%, η Μαδρίτη 0,3%.

Υπενθυμίζεται πως κατά το άνοιγμά του ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,35% στις 7.236 μονάδες, ο DAX κατέγραψε πτώση 1,56% και ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε χαμηλότερα κατά 1,44% στις 6.826 μονάδες.

Πάνω από τα 2.000 δολάρια η τιμή του χρυσού

Την ίδια ώρα, η τιμή του χρυσού ξεπέρασε σήμερα το συμβολικό επίπεδο των 2.000 δολαρίων η ουγγιά, με φόντο τις ανησυχίες που επιδεινώνονται στον τραπεζικό τομέα, ενώ την ίδια ώρα καταγράφεται σημαντική πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, το πολύτιμο μέταλλο ενισχυόταν κατά 0,33% στα 1.995 δολάρια σήμερα το πρωί, έχοντας ενισχυθεί έως τα 2.009,73 δολάρια.

Σημειώνεται πως μετά την κατάρρευση της αμερικανικής Silicon Valley Bank (SVB) πριν από 10 ημέρες, η τιμή του χρυσού στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχει ενισχυθεί σχεδόν 9%. Ο χρυσός ξεπέρασε το όριο των 2.000 δολαρίων μόνο σε δύο άλλες περιπτώσεις: τον Αύγουστο του 2020, εν μέσω πανδημίας της Covid-19, και τον Μάρτιο του 2022, κατά τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Κερδισμένο το ιαπωνικό γεν

Το ιαπωνικό γεν, που θεωρείται επίσης «ασφαλές καταφύγιο» έκανε ράλι σήμερα. Το δολάριο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις 10 Φεβρουαρίου στα 130,55 γεν και σημείωσε πριν από λίγο πτώση κατά 0,75% στα 130,83.

«Η αποφυγή ρίσκου είναι η κινητήριος δύναμη της αγοράς», δήλωσε ο Τακαχίρο Σεκίντο, υψηλόβαθμο στέλεχος στην MUFG. «Δεν είμαι τόσο απαισιόδοξος, αλλά και πάλι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε σε τι βαθμό θα υπάρξει μετάδοση του κινδύνου από την Ευρώπη», δήλωσε. Το ευρώ σημείωσε πτώση 0,11% έναντι του δολαρίου στο 1.065 δολάριο ενώ η βρετανική λίρα ήταν ενισχυμένη κατά 0,14% στο 1,22 δολάριο. Το δολάριο ενισχύθηκε κατά 0,31% έναντι του ελβετικού φράγκου στο 0,929.

Πτώση στο πετρέλαιο

Η σημαντική πτώση της τιμής του πετρελαίου και η ενίσχυση των «ασφαλών καταφυγίων» όπως είναι ο χρυσός και το γεν είναι επίσης ενδείξεις ότι οι επενδυτές είναι «τρομαγμένοι», δήλωσε ο Στίβεν Άινς από την SPI Asset Management.

Στην αγορά πετρελαίου, το βαρέλι του αμερικανικού αργού σημείωσε νωρίτερα πτώση 3,34% στα 64,51 δολάρια ενώ το βαρέλι του μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας υποχώρησε κατά 3,70% στα 70,27 δολάρια.