Το Κατάρ ανέστειλε το έργο του ως διαμεσολαβητής στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της χώρας, λίγες ώρες αφότου ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρεται να δήλωσαν ότι η Ουάσινγκτον δεν θα αποδέχεται πλέον την παρουσία εκπροσώπων της ένοπλης οργάνωσης στο Κατάρ, κατηγορώντας την παλαιστινιακή ομάδα ότι απορρίπτει νέες προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.
Το Κατάρ δήλωσε ότι οι αρχικές αναφορές ότι αποσύρθηκε από τις συνομιλίες διαμεσολάβησης και δήλωσε ότι το πολιτικό γραφείο της Χαμάς στη Ντόχα «δεν εξυπηρετεί πλέον τον σκοπό του» ήταν «ανακριβείς».
«Το Κατάρ ενημέρωσε τα μέρη πριν από 10 ημέρες, κατά τη διάρκεια των τελευταίων προσπαθειών για την επίτευξη συμφωνίας, ότι θα σταματήσει τις προσπάθειές του να μεσολαβεί μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία σε αυτόν τον γύρο», ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.
«Το Κατάρ θα συνεχίσει αυτές τις προσπάθειες… όταν τα μέρη δείξουν τη βούληση και τη σοβαρότητά τους να τερματίσουν τον βάρβαρο πόλεμο».
Η Χαμάς έχει μια βάση στην πρωτεύουσα του Κατάρ από το 2012, σύμφωνα με πληροφορίες κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης Ομπάμα.
Πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν το Σάββατο ότι το Κατάρ συμφώνησε με τις ΗΠΑ να πει στη Χαμάς να κλείσει το πολιτικό της γραφείο στη Ντόχα λόγω «άρνησης να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με καλή πίστη».
Αλλά το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι οι αναφορές ήταν «ανακριβείς». Οι ισχυρισμοί έχουν επίσης διαψευστεί από αξιωματούχους της Χαμάς.
Το μικρό αλλά με επιρροή κράτος του Κόλπου είναι βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή. Φιλοξενεί μια σημαντική αμερικανική αεροπορική βάση και έχει χειριστεί πολλές ευαίσθητες πολιτικές διαπραγματεύσεις, μεταξύ άλλων με το Ιράν, τους Ταλιμπάν και τη Ρωσία.
Μαζί με τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο, το Κατάρ έχει επίσης διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στους γύρους των μέχρι στιγμής ανεπιτυχών συνομιλιών για τη μεσολάβηση για την κατάπαυση του πυρός στον πολυετή πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα.
Μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, η Χαμάς πραγματοποίησε δίωρη πένθιμη σκηνή στη Ντόχα σε μια μικρή αίθουσα, σε πλήρη αντίθεση με το πρόσφατο τριήμερο πένθος που πραγματοποιήθηκε για τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, το οποίο διεξήχθη με επίσημη κρατική εποπτεία και ασφάλεια.
Ο τελευταίος γύρος συνομιλιών στα μέσα Οκτωβρίου απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία, με τη Χαμάς να απορρίπτει μια βραχυπρόθεσμη πρόταση κατάπαυσης του πυρός. Η ομάδα πάντα ζητούσε τον πλήρη τερματισμό του πολέμου και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ ανέφερε: «Η Γάζα δεν έχει καμία σχέση με το Κατάρ: «Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με το γραφείο της Χαμάς στη Ντόχα είναι ανακριβείς».
«Ο κύριος στόχος του γραφείου στο Κατάρ είναι να αποτελέσει έναν δίαυλο επικοινωνίας… [το οποίο] έχει συμβάλει στην επίτευξη εκεχειρίας σε προηγούμενα στάδια».
Το Ισραήλ έχει επίσης κατηγορηθεί ότι απορρίπτει συμφωνίες. Λίγες ημέρες μετά την απόλυσή του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρώην υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ κατηγόρησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι απέρριψε μια ειρηνευτική συμφωνία παρά τη συμβουλή των επικεφαλής ασφαλείας του.
Η έκκληση για εκδίωξη της Χαμάς από το Κατάρ φαίνεται να αποτελεί μια προσπάθεια της απερχόμενης κυβέρνησης Μπάιντεν να επιβάλει κάποιου είδους ειρηνευτική συμφωνία πριν από το τέλος της θητείας του τον Ιανουάριο.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >