Επιστολή σε ξένους ηγέτες με την οποία προτείνει την άμεση κατάπαυση του πυρός υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ένωσης έχει στείλει, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Independent, ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αλ Μπαγντάντι αλ Μαχμούντι.

Ads

Ο Αλ Μαχμούντι προτείνει, σύμφωνα με το περιεχόμενο της επιστολής, τη διεξαγωγή άνευ όρων συνομιλιών με τους αντικαθεστωτικούς, να δοθεί αμνηστία σε όσους έχουν εμπλακεί στις συγκρούσεις και να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο πρωθυπουργός της Λιβύης δεν αναφέρεται στο ρόλο που θα διαδραματίσει ο Μουαμάρ Καντάφι, αλλά τονίζει πως η «η μελλοντική Λιβύη θα είναι ριζικά διαφορετική από αυτήν που υπήρχε εδώ και τρεις μήνες. Αυτό άλλωστε ήταν το σχέδιο».

«Αλλά για να γίνει αυτό» συνεχίζει «πρέπει να τερματίσουμε τις μάχες, να ξεκινήσει ο διάλογος, να συμφωνήσουμε σε ένα νέο Σύνταγμα και να δημιουργήσουμε ένα σύστημα διακυβέρνησης που θα απεικονίζει την πραγματικότητα της κοινωνίας μας και θα συνάδει με τις απαιτήσεις μίας σύγχρονης διακυβέρνησης». Υπογραμμίζει, επίσης, ότι πρέπει να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους τους Λίβυους και πως ο κύκλος της βίας πρέπει να μετατραπεί σε κύκλο της συμφιλίωσης.

Οι προτάσεις του πρωθυπουργού της Λιβύης έγιναν γνωστές μία ημέρα μετά τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, όπου και οι δύο δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν τη στρατιωτική πίεση επί του λιβυκού καθεστώτος, και ενώ η κρίση στη χώρα συζητείται σήμερα στη σύνοδο της G8 στη Ντοβίλ της Γαλλίας.

Ads

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η στρατιωτική δράση θα συνεχιστεί «μέχρι να σταματήσουν οι επιθέσεις του Καντάφι εναντίον του πληθυσμού». «Είναι αδιανόητο να φανταστεί κανείς ένα μέλλον για τη Λιβύη με τον Καντάφι στην εξουσία. Πρέπει να φύγει» δήλωσε από την πλευρά του ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν επανέλαβε την έκκλησή του προς τις λιβυκές αρχές για μία «πραγματική κατάπαυση του πυρός» και «σοβαρές διαπραγματεύσεις» για μία πολιτική μετάβαση.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, οι δυτικές χώρες είναι πιθανόν να αποδεχθούν την κατάπαυση του πυρός, υπό τον όρο ότι ο Μουαμάρ Καντάφι θα εξοριστεί.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Μαΐου ο Λίβυος πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι το καθεστώς είναι έτοιμο να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός, υπό τον όρο του τερματισμού των ΝΑΤΟϊκών επιδρομών.

Εν τω μεταξύ, γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 212 εξόδους στον εναέριο χώρο της Λιβύης την περασμένη εβδομάδα, από τις οποίες οι 113 ήταν για «επιθέσεις στο έδαφος», με κύριο στόχο «πολλά πολεμικά πλοία στα λιμάνια της Τρίπολης και της Σύρτης», ανακοίνωσε σήμερα το επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων.

Σε μια εβδομάδα, «έγιναν 212 έξοδοι», ένας αριθμός ελαφρά χαμηλότερος από τις προηγούμενες εβδομάδες, κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Επιτελείου, συνταγματάρχης Τιερί Μπιρκάρ, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Άμυνας.

Από τις 212 εξόδους, οι 113 ήταν για επιθέσεις στο έδαφος, και συνολικά, «τριάντα στόχοι δέχτηκαν πλήγμα» από την περασμένη Πέμπτη, πρόσθεσε. Χτυπήθηκαν «πολλά πολεμικά πλοία στα λιμάνια της Τρίπολης και της Σύρτης, περίπου έξι στρατιωτικά οχήματα, ένας σταθμός ραντάρ και μια εικοσάδα κτίρια και αποθήκες πυρομαχικών».