Πεντάωρη κατάπαυση πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους μεταξύ Ισραήλ και παλαιστινιακής Χαμάς τέθηκε σε ισχύ από τις 10.00 το πρωί της Πέμπτης. Την ίδια ώρα διαρροές ισραηλινών αξιωματούχων στο BBC έκαναν λόγο για πιθανή εκεχειρία από αύριο το πρωί. Όμως αυτή η πληροφορία διαψεύστηκε τόσο από πλευράς Νετανιάχου όσο και από την Χαμάς. Σημειώνεται ότι τρεις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας προς την ισραηλινή επικράτεια δύο ώρες αφότου τέθηκε σε ισχύ η ανθρωπιστική παύση των εχθροπραξιών για να δοθεί η δυνατότητα στους κατοίκους της Γάζας να προμηθευτούν τρόφιμα εν μέσω της σύρραξης. Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει ότι η απάντησή του θα «άμεση, κληρή και αποφασιστική» εάν δεχτεί επίθεση κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός. Έτσι με το πέρας του πενταώρου εκτοξεύθηκαν οι πρώτες ρουκέτες προς την Λωρίδα της Γάζας και έγιναν οι πρώτες αεροπορικές επιδρομές αν και οι σειρήνες αεράμυνας είχαν ηχήσει νωρίτερα. Ήδη από τους βομβαρδισμούς έπεσαν νεκροί τρεις ανήλικοι στην Γάζα ηλικίας 7,8 και 10 ετών.

Ads

 
Νωρίτερα, ανταποκριτές σημείωναν ότι πολίτες στη Γάζα έχουν δημιουργήσει ουρές έξω από τράπεζες, ενώ έχει δημιουργηθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση στην προσπάθεια πολλών ανθρώπων να συγκεντρώσουν προμήθειες. Τα πλήγματα εκατέρωθεν συνεχίζονταν μέχρι και λίγα λεπτά πριν την εφαρμογή της ολιγόωρης κατάπαυσης του πυρός. 

image
 
Στο μεταξύ, βαρύ είναι το πένθος των Παλαιστίνιων μετά την εκτέλεση τεσσάρων μικρών παιδιών τα οποία σκοτώθηκαν από οβίδα την οποία εκτόξευσε πλεούμενο του ισραηλινού ναυτικού ενώ έπαιζαν κρυφτό σε παραλία της Γάζας. Στην φωτογραφία (πάνω) πλήθος κόσμο στην κηδεία των τεσσάρων παιδιών.
 
ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
 

Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ σημείωσε ότι το περιστατικό μελετάται, χωρίς να προβεί σε περαιτέρω σχόλια. Κατόπιν το Ισραήλ ανακοίνωσε 6ωρη κατάπαυση πυρός.

«Λυπούμαστε πραγματικά που είδαμε τέσσερα παιδιά να σκοτώνονται», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες σε συνέντευξή του στο BBC, που έχει κατηγορηθεί από το κοινό για μεροληπτική μετάδοση των γεγονότων υπέρ του Ισραήλ. Επίσης, ο Ισραηλινός Πρόεδρος υποστήριξε ότι οι αεροπορικές επιδρομές είχαν στόχο μια αποθήκη με όπλα.  

Ads

Σημειώνεται ότι οι νέες συγκρούσεις ξεκίνησαν έπειτα από τις δολοφονίες τριών Ισραηλινών εφήβων και ενός Παλαιστίνιου συνομίληκού τους ως αντίποινα. Η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε έξι άτομα τρια εκ των οποίων ομολόγησαν τον φόνο του Παλαιστίνιου 17χρονου. Σήμερα οι εισαγγελικές αρχές της χώρας τους απήγγειλαν κατηγορίες για τον φόνο αλλά και για μια άλλη σειρά πράξεων που είχαν κάνει στο παρελθόν όπως εμπρησμούς παλαιστινιακών καταστημάτων. 

Συλλαλητήρια για τη Γάζα στην Ελλάδα
 
Φορείς, συλλογικότητες, συνδικάτα και κόμματα κάλεσαν σε συγκέντρωση στην ισραηλινή πρεσβεία στις 18.30 στην Αθήνα. 
 
«Είναι ώρα να ενώσουμε τις φωνές μας με τα κινήματα σε όλον τον κόσμο που διεκδικούν τη σύναψη εκεχειρίας, την άρση του αποκλεισμού της Γάζας και την οριστική επίλυση του Παλαιστινιακού, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, δηλαδή στα “σύνορα του 1967″» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ και η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας διοργάνωσε χωριστό συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και καταδίκης της νέας εγκληματικής επίθεσης του Ισραήλ εναντίον του λαού της Παλαιστίνης. Κάλεσε σε συγκέντρωση, σήμερα και ώρα 19.00 στην Πανόρμου (στάση Μετρό) και ακολούθησε πορεία προς την Ισραηλινή Πρεσβεία. Επίσης, η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ κάλεσε σε συλλαλητήριο ενάντια στη σφαγή του παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ σήμερα στις 7.30 το απόγευμα στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Στο συλλαλητήριο του ΚΚΕ, ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, κάλεσε την κυβέρνηση να ακυρώσει κάθε συμφωνία με το Ισραήλ. Ο Δ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι δεν επιτρέπεται σήμερα κανένας να εξομοιώνει τα θύματα με τους θύτες. Τόνισε, δε, πως θα πρέπει να σταματήσει η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το κράτος του Ισραήλ, να σταματήσει ο εποικισμός, να υπάρξει ένα κυρίαρχο, βιώσιμο κράτος του παλαιστινιακού λαού στα όρια του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και να καταστεί η Παλαιστίνη ισότιμο μέλος, αναγνωρισμένο κράτος – μέλος του ΟΗΕ.