Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του εξαιτίας της καταιγίδας Λι που χτύπησε την αμερικανική πολιτεία Μέιν και κινήθηκε βορειότερα, πλήττωντας τον Καναδά.

Ads

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο οδηγός έχασε τη ζωή του όταν δέντρο έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό του.

Στη Νέα Σκωτία του Καναδά, πλημμύρισαν δρόμοι, ξεριζώθηκαν δέντρα και προκλήθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους κατά μήκος των καναδικών ακτών του Βόρειου Ατλαντικού.

Η καταιγίδα αναμένεται να εξασθενήσει σταδιακά κατά τις επόμενες δύο-τρεις ημέρες.

Ads

Στη Νέα Σκωτία, περίπου 120.000 άνθρωποι έμειναν το Σάββατο χωρίς ρεύμα καθώς οι ισχυροί άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα και προκάλεσαν ζημιές στις γραμμές ηλεκτροδότησης.

Φωτο EPA/CJ GUNTHER

Στο γειτονικό Νιου Μπράνσγουικ, σχεδόν 20.000 άνθρωποι αντιμετώπιζαν προβλήματα με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

«Τα συνεργεία κατάφεραν να αποκαταστήσουν το ρεύμα σε κάποιους πελάτες (…) ωστόσο οι συνθήκες επιδεινώνονται. Σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά όταν οι άνεμοι ξεπερνούν τα 80 χλμ/ώρα, δεν είναι ασφαλές να εργάζονται τα συνεργεία μας», δήλωσε χθες ο Ματ Ντρόβερ από την εταιρία ηλεκτρισμού της Νέας Σκωτίας. Η ταχύτητα των ανέμων ξεπέρασε τα 100 χλμ/ώρα στις δυτικές περιοχές της Νέας Σκωτίας και τα 90 χλμ/ώρα στο Χάλιφαξ, τη μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας, ανέφερε ο ίδιος σε ανακοίνωση. Το αεροδρόμιο του Χάλιφαξ ήταν κλειστό για όλα τα αεροσκάφη.

Στο Μέιν, σχεδόν 70.000 νοικοκυριά δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα έως αργά χθες βράδυ, σύμφωνα με τον ιστότοπο PowerOutages.us.

«Η ένταση της καταιγίδας είναι μεγάλη», δήλωσε ο Πολ Μέισον, επικεφαλής του Γραφείου Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων στη Νέα Σκωτία. «Το κύμα της καταιγίδας αναμένεται να είναι πιο έντονο το απόγευμα και νωρίς το βράδυ».