Η Yπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ερευνά καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες Ιρακινοί που απελάθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο ξυλοκοπήθηκαν από το προσωπικό της Υπηρεσίας Συνόρων που είχε αναλάβει να τους συνοδεύσει στο αεροπλάνο.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το BBC, 42 ιρακινοί άνδρες στάλθηκαν πίσω στην Βαγδάτη αναγκαστικά. 
Δεκάξι, αναφέρεται ότι εξακολουθούν να κρατούνται στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης όπου έφτασαν νωρίς την Πέμπτη.

Η Βρετανική Υπηρεσία Συνόρων αρνήθηκε να σχολιάσει τις συγκεκριμένες καταγγελίες, αλλά είπε ότι χρησιμοποιείται ελάχιστη βία μόνο ως έσχατη λύση. Η συγκεκριμένη Υπηρεσία είχε αναλάβει την απέλαση υπό συνθήκες πλήρους μυστικότητας, με καμιά πληροφορία να βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Ο επικεφαλής της ασφάλειας στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, ο συνταγματάρχης Athir al-Musawi, δήλωσε στο BBC πως 16 άνδρες κρατούνται καθώς οι ταυτότητες και τα χαρτιά τους ελέγχονται. Οι υπόλοιποι έχουν απελαθεί καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα με τα χαρτιά τους.

Ads

Η UNHCR ανέφερε πως οι 14 από τους απελαθέντες ανέφεραν στους δικηγόρους τους στη Βαγδάτη ότι είχαν ξυλοκοπηθεί και εξαναγκάστηκαν να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο στο Λονδίνο. Έξι από αυτού,ς τους οποίους συνάντησε εκπρόσωπος της UNHCR, είχαν «νωπούς μώλωπες που αποδεικνύουν ότι μπορεί να κακομεταχειρίστηκαν».

Ένας από αυτούς, ο Sherwan Abdullah, δήλωσε στο BBC από το τηλέφωνο ότι ο ίδιος και άλλοι είχαν ξυλοκοπηθεί από προσωπικό της Βρετανικής Υπηρεσίας Συνόρων προκειμένου να τους αναγκάσουν να αποβιβαστούν από το αεροπλάνο στη Βαγδάτη.