Εργαζόμενοι στη μη κυβερνητική οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» σε περιοχές της Αφρικής φέρονται να αντάλλασαν φάρμακα για τις υπηρεσίες ιερόδουλων, σύμφωνα με αποκαλύψεις που έγιναν σε εκπομπή του BBC. Γυναίκες πρώην υπάλληλοι της ΜΚΟ δήλωσαν ότι το φαινόμενο αυτό ήταν διαδεδομένο. Μια από αυτές είπε ότι ένας υψηλόβαθμος εργαζόμενος της οργάνωσης δήλωσε ότι ήταν συχνό να ανταλλάσσονται φάρμακα με σεξουαλικές υπηρεσίες.

Ads

Η οργάνωση πάντως υποστηρίζει ότι δεν θεωρεί αποδεκτά την «κακοποίηση, την παρενόχληση ή την εκμετάλλευση» και ότι η χρήση σεξουαλικών υπηρεσιών απαγορεύεται αυστηρά από το καταστατικό της. Οι γυναίκες πρώην εργαζόμενες της ΜΚΟ διατήρησαν την ανωνυμία τους προκειμένου να μην στοχοποιηθούν.

Σημειώνεται πως οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν αφορούν διοικητικό προσωπικό και όχι γιατρούς ή νοσοκόμους στην οργάνωση, μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Πρώην εργαζόμενη, η οποία βοηθούσε οροθετικούς στην κεντρική Αφρική, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι είδε έναν από τους συνεργάτες της να μπαίνει σε μια τουαλέτα μαζί με μια ιερόδουλη της περιοχής. «Τη γνώριζα γιατί εργαζόταν και σε ένα από τα μπαρ. Μου είπε ότι έκανε σεξ μαζί του και ότι την πλήρωσε».

Ads

Μια ακόμη πρώην εργαζόμενη, την οποία η εκπομπή του BBC συνάντησε στην Ευρώπη, κατήγγειλε ότι ένας υψηλόβαθμος συνάδελφος της είχε πει ότι ήταν εύκολο να ανταλλάξει φάρμακα με σεξουαλικές υπηρεσίες αναφερόμενος στη Λιβερία. «Εννοούσε ότι πολλά από τα νεαρά κορίτσια που είχαν χάσει τους γονείς τους από τον ιό Έμπολα θα έκαναν τα πάντα όσον αφορά το σεξ ως αντάλλαγμα με φάρμακα».

Επίσης μια πρώην υπάλληλος της ιατρικής φιλανθρωπικής οργάνωσης δήλωσε στο BBC πως είδε έναν συνάδελφό της να φέρνει «πολύ νεαρά» κορίτσια που φέρεται να ήταν ιερόδουλες σε καταλύματα διαμονής των MSF στην Κένυα. «Βλέπαμε συχνά άνδρες που ήταν μεγαλύτεροι, μεσήλικοι να συνοδεύονται από πολύ νεώτερα ντόπια κορίτσια. Όλο αυτό είχε σεξουαλικό χαρακτήρα», δήλωσε στο BBC αυτή η ανώνυμη μάρτυρας, η οποία πρόσθεσε πως αισθάνθηκε ότι δεν μπορούσε να καταγγείλει τον άνδρα γιατί ήταν υψηλότερα στην ιεραρχία της οργάνωσης.

Από την πλευρά της η οργάνωση εξέφρασε τη λύπη της «για οποιαδήποτε περιστατικά στα οποία άνθρωποι αποτέλεσαν αντικείμενο παρενόχλησης, κακοποίησης ή κακής μεταχείρισης και/ή αισθάνθηκαν ότι δεν έτυχαν της αρμόζουσας συμπεριφοράς». H μη κυβερνητική οργάνωση δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να γίνει πιο εύκολο για το προσωπικό να καταγγέλλει σεξουαλική ανάρμοστη συμπεριφορά.

«Αν και διαθέτουμε μηχανισμούς αναφοράς όπου μπορούν να γίνουν παράπονα, γνωρίζουμε ότι χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι είναι γνωστοί, αξιόπιστοι και ότι χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που τους χρειάζονται». Παράλληλα οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ανέφεραν πως 20 άνθρωποι απολύθηκαν το 2017 για σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση, και 10 το 2016.