Ο επικεφαλής μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων αποκάλυψε χθες ότι η Εθνική Γραμμή Βοήθειας είχε λάβει κλήσεις από εργαζόμενους της Downing Street που διαμαρτύρονταν για την ατμόσφαιρα του χώρου εργασίας.

Ads

Η Christine Pratt, από την Εθνική Γραμμή Βοήθειας για περιπτώσεις παρενόχλησης, δήλωσε ότι έχασε τη γη κάτω από τα πόδια της όταν άκουσε υπουργούς να αρνούνται ότι υπάρχει πρόβλημα με την κουλτούρα στον χώρο εργασίας στο εσωτερικό της Downing Street No 10 (πρωθυπουργική κατοικία), μετά από την κυκλοφορία ενός νέου βιβλίου που περιγράφει μία σειρά γεγονότων κατά τα οποία ο Γκόρντον Μπράουν φέρεται να έχει χάσει την ψυχραιμία του και να καταφέρεται εναντίον του προσωπικού.

Το βιβλίο του πολιτικού σχολιαστή Andrew Rawnsley, αναφέρει ότι υπήρχαν τόσα πολλά παράπονα που ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Sir Gus O’Donnell προειδοποίησε τον πρωθυπουργό αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του προσωπικού.

Την ιστορία αυτή αρνήθηκε επίσημα το Υπουργικό Συμβούλιο. «Είναι τελείως αναληθές το γεγονός ότι ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου προειδοποίησε τον πρωθυπουργό σχετικά με τη συμπεριφορά του» δήλωσε εκπρόσωπος του Γκόρντον Μπράουν. Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού τόνισε αναφορικά με το βιβλίο «αυτοί οι κακόβουλοι ισχυρισμοί είναι εντελώς αβάσιμοι και ποτέ δεν διαδραματίστηκε κάτι τέτοιο στην πρωθυπουργική κατοικία».

Ads

Ωστόσο, ο Rawnsley υποστηρίζει ότι είναι 100% σίγουρος για τα όσα γράφει καθώς βασίζεται σε αποδεικτικά στοιχεία από «πρώτο χέρι» ότι ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου επέκρινε τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού και τον προειδοποίησε να ηρεμήσει.

Η κ. Pratt που ίδρυσε την τηλεφωνική γραμμή βοήθειας αφού είχε και η ίδια πέσει θύμα στο χώρο εργασίας της κατηγόρησε τους υπουργούς ότι υπεισέρχονται σε άρνηση. «Έχω λάβει προσωπικά μια κλήση από το προσωπικό στο γραφείο του Πρωθυπουργού, από εργαζόμενους που θεωρούν ότι εργάζονται σε καθεστώς εκφοβισμού και ότι αυτό τους προκαλεί πίεση και στρες. Ελπίζαμε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα έδινε το καλύτερο παράδειγμα. Αν υπάρχουν παράπονα από εργαζόμενους προς έναν εργοδότη αυτό είναι κάτι που χρήζει διερεύνησης» υπογραμμίζει η κ. Pratt και προσθέτει «Δεν λέω ότι ο Γκόρντον Μπράουν είναι νταής. Είμαι, όμως, αποτροπιασμένη από την απόλυτη άρνηση και τη μη διερεύνηση της υπόθεσης».

Η κ. Pratt ανέφερε επιπλέον ότι υπήρξαν τρεις ή τέσσερις κλήσεις από το προσωπικό της Downing Street τα τελευταία χρόνια. Οι παρατηρήσεις της αναδείχτηκαν από τους Συντηρητικούς, εκπρόσωπος των οποίων δήλωσε: «Η εξέλιξη αυτή υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει συγκάλυψη στο εσωτερικό της κυβέρνησης αναφορικά με τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού».

Ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών, William Hague, τόνισε ότι οι ισχυρισμοί στο βιβλίο του Rawnsley αποδεικνύουν ότι ο κ. Μπράουν δεν είναι κατάλληλος για το υψηλότερο αξίωμα. «Δε νομίζω ότι έχει δείξει ποτέ ότι μπορεί να οδηγήσει μία ευτυχισμένη και επιτυχημένη ομάδα. Και ίσως αν υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτές τις καταγγελίες, νομίζω ότι είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους έχει αγωνιστεί» υπογράμμισε μιλώντας στο Sky News.

Από την πλευρά του, ο Γραμματέας Εργασίας, Lord Mandelson, υπερασπίστηκε τον πρωθυπουργό στο BBC 1, του Andrew Marr Show. «Δεν νομίζω ότι φοβερίζει τους ανθρώπους απλά είναι πολύ απαιτητικός. Είναι απαιτητικός από τον εαυτό του. Είναι απαιτητικός από τους γύρω του. Ξέρει τι θέλει να κάνει. Δεν του αρέσει να λαμβάνει «όχι» ως απάντηση. Συνεχίζει έως ότου έχει την καλύτερη δυνατή ιδέα ή πολιτική στην καλύτερη δυνατή φόρμα την οποία στη συνέχεια θα φροντίσει να επεκτείνει σταδιακά» και προσέθεσε «Είναι ανυπόμονος άνθρωπος αλλά τι θα προτιμούσατε; Κάποιον ευαίσθητο στο τιμόνι της κυβέρνησης ενώ βρισκόμαστε σε αγριεμένα νερά;»

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Alan Johnson, από την άλλη πλευρά υποστήριξε ότι γνωρίζει τον κ. Μπράουν για 17 χρόνια και ποτέ δεν τον άκουσε να βρίζει ή να αυξάνει τον τόνο της φωνής του. «Αυτό που με εκπλήσσει, δεδομένης της θέσης του Gordon ως καγκελάριου και εν συνεχεία ως πρωθυπουργού για τόσα χρόνια κατά τα οποία έχει βρεθεί σε πολλές δύσκολες, γεμάτες πίεση καταστάσεις, είναι το πόσο ήρεμος είναι και πόσο μαλακά μιλάει » ανέφερε στο BBC 1.

Οι ισχυρισμοί

Όταν μία γραμματέας «δεν πληκτρολογούσε αρκετά γρήγορα» ο Μπράουν «έσπρωξε την αναίσθητη κοπέλα από την καρέκλα της και ανέλαβε μόνος του τη δακτυλογράφηση».

Ενημερωμένος από τον αναπληρωτή επικεφαλής του προσωπικού Gavin Kelly για την απώλεια δίσκων του υπολογιστή με τα προσωπικά δεδομένα 20 εκατομμυρίων ανθρώπων, ο κ. Μπράουν «πήδηξε μέσα στο δωμάτιο» και «αρπάζοντάς τον από το κολάρο» φώναξε «έρχονται για να με πιάσουν».

Όταν ο ανώτερος σύμβουλος Stewart Wood κανόνισε ένα γεύμα τους πρεσβευτές της ΕΕ, υβρίστηκε και εκδιώχθηκε από τον Γκόρντον Μπράουν. «Δεν θέλω να δω αυτούς τους γαμ… ανθρώπους» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός.

Μαθαίνοντας άλλη μία δυσάρεστη είδηση καθώς βρισκόταν στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου του, ο πρωθυπουργός «αντέδρασε χτυπώντας με γροθιές το μπροστινό κάθισμα».

Όταν ανακάλυψε ότι ένα έγγραφο ανέφερε ότι η ομιλία του στο συνέδριο του κόμματος του περιείχε φράσεις δανεισμένες από πολιτικούς των ΗΠΑ, φώναζε στον Αμερικάνο συντάκτη λόγων, Bob Shrum: «πώς τολμάτε να μου κάνετε αυτό το γαμ… πράγμα;»

Η άμυνα

Lord Mandelson: «Δεν νομίζω ότι φοβερίζει τους ανθρώπους. Είναι απαιτητικός από τους ανθρώπους, όπως είναι και από τον εαυτό του. Δεν του αρέσει να λαμβάνει «όχι» για απάντηση

Alan Johnson: «Όλοι έχουν μία ιδιοσυγκρασία. Δεδομένης της θέσης του Μπράουν ως καγκελάριου και στη συνέχεια ως πρωθυπουργού, με εκπλήσσει που τόσα χρόνια παρά τις δύσκολες καταστάσεις είναι τόσο ήρεμος και μιλά τόσο μαλακά»

Harriet Harman: «Δεν πρόκειται να είναι ήρεμος μέχρι να αποκατασταθεί η οικονομία και κανείς να μην είναι πλέον άνεργος. Ενδιαφέρεται με πάθος για τα πράγματα. Αυτό είναι καλό»

Jacqui Smith: «Ποτέ δεν φώναξε σε μένα και δεν έχω ακούσει κανέναν άλλο να ισχυρίζεται κάτι τέτοιο. Μερικές φορές μπορείς να δεις αν τον κοιτάξεις ότι μπορεί να φαίνεται ελαφρώς βλοσυρός»