H κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ- Άσαντ έχει συστηματικά βασανίσει και σκοτώσει περίπου 11.000 ανθρώπους, σύμφωνα με έκθεση τριών πρώην εισαγγελέων για εγκλήματα πολέμου. Τη σύνταξη της έκθεσης, που ήρθε στη δημοσιότητα την Τρίτη, ζήτησε η κυβέρνηση του Κατάρ που στηρίζει από την έναρξη της εξέγερσης τις δυνάμεις των Σύρων ανταρτών.

Ads

Στο μικροσκόπιο της έκθεσης βρέθηκαν χιλιάδες φωτογραφίες νεκρών κρατουμένων, οι οποίες έφτασαν στα χέρια των εισαγγελέων εγκλημάτων πολέμου από έναν πρώην φωτογράφο της συριακής στρατιωτικής αστυνομίας που λιποτάκτησε.

Στην έκθεση παρουσιάζονται αποδεικτικά στοιχεία που αφορούν στραγγαλισμούς, ξυλοδαρμούς και λιμοκτονία ενώ περιέχονται φωτογραφίες με εξαθλιωμένα και αδυνατισμένα σώματα ανθρώπων, γεμάτα πληγές.

To βίντεο περιέχει σκληρές εικόνες:

Η έκθεση ήρθε στη δημοσίοτητα μία ημέρα πριν από τις συνομιλίες στην Ελβετία που έχουν στόχο να μπει ένα τέλος στον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.

Ads

Συντάχθηκε από τον Ντέσμοντ ντα Σίλβα, πρώην επικεφαλής εισαγγελέα του ειδικού δικαστηρίου για τη Σιέρρα Λεόνε, τον Ντέιβιντ Κρέιν, που συμμετείχε στο ίδιο δικαστήριο και τον Τζέφρι Νάις, εισαγγελέα στη δίκη του Μιλόσεβιτς. Επιπλέον, τα ευρήματα αναλύονται από έναν ιατροδικαστή, έναν ανθρωπολόγο που ερευνούσε μαζικούς τάφους στο Κόσοβο και έναν ειδικό εμπειρογνώμονα στις ψηφιακές φωτογραφίες.

Σύμφωνα με τον ντα Σίλβα, η έκθεση αυτή παρέχει αποδείξεις για τις μαζικές δολοφονίες που διεξήγαγε το συριακό καθεστώς.

Ο λιποτάκτης, που αναφέρεται στην έκθεση ως «Caesar», διατηρώντας την ανωνυμία του, παρουσίασε στους πρώην εισαγγελείς εγκλημάτων πολέμου περίπου 55.000 φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονται 11.000 νεκροί κρατούμενοι, από την έναρξη της εξέγερσης στη Συρία τον Μάρτιο του 2011. Τα στοιχεία αυτά ελέγχθηκαν από ιατροδικαστές μέσω νομικής εταιρείας του Λονδίνο η οποία εκπροσωπεί το Κατάρ.

Ο φωτογράφος ισχυρίζεται ότι όλα τα θύματα πέθαναν ενώ κρατούνταν και πριν μεταφερθούν σε στρατιωτικού νοσοκομείο, όπου και τα φωτογράφισε.

«Οι φωτογραφίες δείχνουν τη σειρά ετών συστηματική δολοφονία κρατουμένων από την  πείνα, τα βασανιστήρια, το βγάλσιμο ματιών, τον αποτρόπαιο ξυλοδαρμό και τον ακρωτηριασμό μελών του σώματος», ανέφερε ο ντα Σίλβα.

Ο πρώην σύρος φωτογράφος της στρατιωτικής αστυνομίας «ενημέρωσε την ομάδα έρευνας ότι φωτογράφιζε ως και 50 πτώματα την ημέρα, ενώ απαιτούνταν 15 ως 30 λεπτά εργασίας ανά σώμα», όπως αναφέρεται στην έκθεση. Σκοπός αυτών των φωτογραφήσεων, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν αρχικά να εκδοθούν πιστοποιητικά θανάτου στα οποία θα αναφερόταν ψευδώς ότι τα θύματα πέθαναν σε νοσοκομείο καθώς και να παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία στο καθεστώς ότι οι εκτελέσεις είχαν πραγματοποιηθεί. Στη συνέχεια τα πτώματα θάβονταν σε αγροτικές περιοχές.

Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι έκριναν τον εν λόγω πληροφοριοδότη αξιόπιστο καθώς και τα αποδεικτικά στοιχεία που τους παρείχε, αφού πρώτα τα υπέβαλαν σε «αυστηρό έλεγχο» ενώ έθεσαν τα ευρήματά τους στη διάθεση του ΟΗΕ, κυβερνήσεων και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το γεγονός ότι ο σύρος λιποτάκτης δεν έχει ισχυριστεί ότι υπήρξε μάρτυρας των δολοφονιών προσέδωσε μεγαλύτερη αξιοπιστία στα όσα τους ανέφερε, προσθέτουν οι συντάκτες της έκθεσης. Αργότερα, έφυγε από τη Συρία, φοβούμενος για την ασφάλεια της οικογένειάς του. «Πριν από λίγους μήνες αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να το αντέξει άλλο και αποφάσισε να αυτομολήσει και έφυγε (σ.σ. από τη Συρία). Θα μπορούσε να έχει πάει στο Κατάρ, όντως», σύμφωνα με τον ντα Σίλβα.

Από την πλευρά του, ο πρώην εισαγγελέας εγκλημάτων πολέμου, Ντέιβιντ Κρέιν τόνισε ότι «τώρα έχουμε άμεσες αποδείξεις για το τι συνέβαινε με τους ανθρώπους που είχαν εξαφανιστεί […] Αυτή είναι η πρώτη απτή, άμεση απόδειξη για το τι συνέβη σε 11.000 ανθρώπους που βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν».