Η Unicef καταδίκασε αεροπορική επιδρομή της κυβέρνησης στην εξεγερμένη πολιτεία Τιγκράι της Αιθιοπίας, κάνοντας λόγο για χτύπημα σε παιδική χαρά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να τραυματισθούν παιδιά.

Ads

«Η Unicef καταδικάζει έντονα το αεροπορικό πλήγμα στην Μεκέλε, πρωτεύουσα της πολιτείας του Τιγκράι στην Αιθιοπία. Η επιδρομή έπληξε παιδική χαρά, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας παιδιά», κατήγγειλε η διευθύντρια της Unicef Κάθριν Ράσελ με ανάρτησή της στο Twitter.

«Για άλλη μια φορά παιδιά πλήρωσαν το βαρύ τίμημα μιας κλιμάκωσης της βίας στη βόρεια Αιθιοπία. Εδώ και δύο χρόνια, τα παιδιά και οι οικογένειές τους στην περιοχή υφίστανται τη φρίκη αυτής της σύγκρουσης. Αυτό πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε.

Είναι η πρώτη διεθνής οργάνωση που επιβεβαιώνει το συγκεκριμένο χτύπημα μετά την καταγγελία που εξέδωσαν οι αντάρτες του Τιγκράι ότι η κυβέρνηση «έριξε βόμβες σε κατοικημένη ζώνη και σε παιδική χαρά στην Μεκέλε».

Ads

Η κυβερνητική πλευρά υποστήριξε από τη μεριά της ότι κινείται αυστηρά κατά «στρατιωτικών στόχων» και κατηγόρησε τους αντάρτες για σκηνοθεσία με στόχο «να δηλώσουν ότι η πολεμική αεροπορία επιτέθηκε σε αμάχους».

Οι μάχες ανάμεσα στις δύο πλευρές περιορίζονται σε δύο ζώνες γύρω από τα νοτιοανατολικά σύνορα του Τιγκράι, με τη χθεσινή αεροπορική επιδρομή στο Μακέλε να είναι πρωτοφανής.

Αξιωματούχος του νοσοκομείου Άιντερ, που είναι το βασικό νοσοκομείο της πόλης, ανέφερε χθες σε μήνυμά του προς το AFP ότι διακομίστηκαν τέσσερις νεκροί, ανάμεσά τους δύο παιδιά, και εννιά τραυματίες. Το επίσημο τηλεοπτικό δίκτυο του Τιγκράι μετέδωσε ότι «επτά άμαχοι, εκ των οποίων τρία παιδιά», σκοτώθηκαν.

Οι δημοσιογράφοι δεν έχουν πρόσβαση στο βόρειο τμήμα της Αιθιοπίας, γεγονός το οποίο καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε επαλήθευση πληροφοριών από ανεξάρτητες πηγές. Το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στις εμπόλεμες ζώνες είναι το λιγότερο προβληματικό, όταν δεν είναι εντελώς εκτός λειτουργίας, και σύμφωνα με το AFP σήμερα το πρωί δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με κάποιον αξιωματούχο για να επιβεβαιώσει τον απολογισμό αυτόν.

Την Τετάρτη ξανάρχισαν οι μάχες στη βόρεια Αιθιοπία τερματίζοντας εκεχειρία πέντε μηνών ανάμεσα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις δυνάμεις του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF). Οι δύο πλευρές επιρρίπτουν η μια στην άλλη την ευθύνη για την επανέναρξη των εχθροπραξιών.

*Κεντρική φωτογραφία Deutsche Welle