Στην πόλη Αγκαντέζ του Νίγηρα φέρονται να έχουν βρει καταφύγιο στενοί συνεργάτες και αξιωματούχοι του καθεστώτος του Μαουαμάρ Καντάφι. Την ίδια στιγμή, η Interpol εξέδωσε «κόκκινο σήμα» για τον Καντάφι ανταποκρινόμενη στο σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Λουίς Μορένο Οκάμπο.

Ads

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας του Νίγηρα, 14 αξιωματούχοι του καθεστώτος του Καντάφι αφίχθησαν στη βόρεια πόλη του Νίγηρα, Αγκαντέζ. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, μεταξύ των αξιωματούχων είναι και ο στρατηγός Άλι Κάνα, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Καντάφι, ο οποίος ήταν επικεφαλής της στρατιάς του νότου. Ένας ακόμη στρατηγός του Καντάφι φέρεται να βρίσκεται στο Νίγηρα, ωστόσο η ταυτότητά του δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί.

Τοπικά μέσα αναφέρουν πως οι τέσσερις πιο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι διαμένουν σε ένα ξενοδοχείο στην πόλη το οποίο ανήκει στον Καντάφι. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι 14 αξιωματούχοι έφτασαν στην Αγκαντέζ με συνοδεία των υπηρεσιών ασφαλείας του Νίγηρα. Η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει σχολιάσει ακόμη αυτές τις πληροφορίες.

Σημειώνεται πως οι νέες αφίξεις αξιωματούχων στο Νίγηρα ακολουθούν αυτή του Μανσούρ Ντάο, ενός ανώτερου αξιωματούχου των υπηρεσιών ασφαλείας του Καντάφι. Η κυβέρνηση του Νίγηρα έχει ανακοινώσει πως επιτρέπει σε Λίβυους να καταφύγουν στη χώρα για ανθρωπιστικούς λόγους, ωστόσο, δέχεται διεθνείς πιέσεις να παραδώσει όλους τους πρώην αξιωματούχους του Καντάφι που βρίσκονται στα εδάφη της αφρικανικής χώρας.

Ads

Εν τω μεταξύ, η Interpol ανταποκρινόμενη στο σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Λουίς Μορένο Οκάμπο, εξέδωσε «κόκκινο σήμα» κατά του Μουαμάρ Καντάφι. Το «κόκκινο σήμα» αφορά την προσωρινή σύλληψη καταζητούμενων με την προοπτική της έκδοσής τους ή της παράδοσής τους σε ένα διεθνές δικαστήριο, βάσει εντάλματος σύλληψης ή δικαστικής απόφασης. «Σε ό,τι αφορά το αρχηγείο της γενικής γραμματείας της Interpol, ο Μουαμάρ Καντάφι είναι φυγάς. Η χώρα της οποίας είναι υπήκοος και το ΔΠΔ θέλουν να συλληφθεί και να προσαχθεί στην δικαιοσύνη για τις σοβαρές κατηγορίες που αντιμετωπίζει για τα εγκλήματα» που φέρεται να διέπραξε, ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Ρόναλντ Νομπλ.

Υπενθυμίζεται πως το «κόκκινο σήμα» ήταν αίτημα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ο οποίος ζήτησε την έκδοση του κατά του Καντάφι για «πιθανολογούμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δηλαδή ανθρωποκτονίες και διώξεις».Σημειώνεται πως ο εισαγγελέας ζήτησε την έκδοση «κόκκινου σήματος» και κατά του γιου του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, και του κουνιάδου του Αμπντάλα αλ Σενούσι.

Τέλος, το Ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως θα απελευθερώσει 1,4 δις δολάρια για την ενίσχυση του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, καθώς η αρμόδια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε τη συγκεκριμένη μεταφορά χρημάτων. Υπενθυμίζεται πως τον Αύγουστο η Ολλανδία μετέφερε 100 εκτατ. δολάρια από τους παγωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς του καθεστώτος, προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την αγορά και αποστολή φαρμάκων προς τη Λιβύη.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση τα χρήματα θα διατεθούν στο Συμβούλιο προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε τρόφιμα και φάρμακα, για την ενίσχυση των σχολείων και την καταβολή δεδουλευμένων.