Για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας καταδικάστηκαν δύο βετεράνοι Κροάτες στρατηγοί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο Άντε Γκοτόβινα και ο Μλάντεν Μάρκατς. Τα εγκλήματα διαπράχθηκαν το 1995 στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης «Καταιγίδα», κατά την οποία εκδιώχθηκαν βίαια σερβικοί πληθυσμοί από την Κράινα προς τη Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, σχέδιο που υλοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση του τότε προέδρου της Κροατίας, Φράνιο Τούτζμαν.

Ads

Καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 24 και 18 ετών αντίστοιχα για δολοφονίες, διώξεις, απελάσεις, λεηλασίες, καταστροφές πόλεων και βάναυση συμπεριφορά και απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες της βίαιης μετακίνησης. Ο τρίτος κατηγορούμενος, ο απόστρατος Κροάτης στρατηγός Ιβάν Τσέρμαν, αθωώθηκε και δόθηκε εντολή για την αποφυλάκισή του.

Ο Άντε Γκοτόβινα διηύθυνε τη στρατιωτική επίθεση που είχε στόχο την ανακατάληψη της Κράινα, στη νότια Κροατία, τον τελευταίο θύλακα αντίστασης που κρατούσαν ακόμη οι Σέρβοι της Κροατίας το 1995. Το σχέδιο περιλάμβανε απομάκρυνση των Σέρβων της Κράινα και εγκατάσταση Κροατών.

Οι Γκοτόβινα, Μάρκατς και Τσέρμακ, ο οποίοι είχαν δηλώσει αθώοι, είναι σύμφωνα με το κατηγορητήριο υπεύθυνοι για το θάνατο 324 αμάχων ή στρατιωτών που είχαν καταθέσει τα όπλα τους, καθώς και για τον εκτοπισμό 90.000 Σέρβων της Κράινα.

Ads

Ο Πρόεδρος της Κροατίας Ίβο Γιοσίποβιτς δήλωσε ότι η καταδικαστική απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) σε βάρος των στρατηγών Άντε Γκοτόβινα και Μλάντεν Μάρκατς, η ποινή που τους επιβλήθηκε και κυρίως η θέση περί κοινής εγκληματικής επιχείρησης, αποτελεί σοβαρή νομική πράξη, η οποία σοκάρει. Όποια και αν είναι η καταδικαστική απόφαση, δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση η νομιμότητα του Πατριωτικού Πολέμου και όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Μάτε Γκράνιτς, ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης στη δίκη του Κροάτη απόστρατου στρατηγού, Άντε Γκοτόβινα, χαρακτήρισε την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου «επαίσχυντη», τονίζοντας ότι ελήφθη χωρίς κανένα αξιόπιστο στοιχείο. «Πρόκειται για διαστρέβλωση της ιστορίας και της ιστορικής αλήθειας», ανέφερε ο Γκράνιτς, σημειώνοντας πως η κροατική κυβέρνηση και ο πρόεδρος της Κροατίας, καθώς και όλοι όσοι μπορούν να συμβάλουν, πρέπει να βοηθήσουν τους στρατηγούς Γκοτόβινα και Μάρκατς στη δίκη στο εφετείο ώστε να απαλλαγούν από τις κατηγορίες.

Πριν ανακοινωθεί η απόφαση στην Κροατία, στην πλατεία Μπαν Γέλασιτς του Ζάγκρεμπ είχε ξεκινήσει συγκέντρωση του κινήματος «Σταματήστε τη δίωξη των Κροατών πατριωτών». Συμμετείχαν βετεράνοι πολέμου και πολίτες, κρατώντας κροατικές σημαίες, πανό υπέρ των κατηγορουμένων και τραγουδώντας πατριωτικά τραγούδια και τον Εθνικό Ύμνο της Κροατίας. Οι διοργανωτές της συγκέντρωσης είχαν τοποθετήσει γιγαντοοθόνη για να παρακολυθήσουν σε ζωντανή μετάδοση οι συγκεντρωμένοι την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.