Την καταδίκη της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) είδε η Τουρκία καθώς απέτυχε να εφαρμόσει την απόφαση του 2019 σχετικά με τον Οσμάν Καβάλα.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση απαιτούσε την άμεση απελευθέρωση του αντικαθεστωτικού επιχειρηματία και φιλάνθρωπου, Οσμάν Καβάλα. Ωστόσο, το Δικαστήριο έκρινε ότι τα μέτρα που υπέδειξε η Τουρκία δεν του επιτρέπουν να συμπεράνει ότι η Τουρκία, ως μέλος της ΕΔΑΔ, ενήργησε με «καλή πίστη», κατά τρόπο συμβατό με τα «συμπεράσματα και το πνεύμα της απόφασης για τον Καβάλα», δήλωσε η Julia Hall, αναπληρώτρια διευθύντρια Έρευνας στο ευρωπαϊκό γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Αυτή η απόφαση ντροπιάζει τις αρχές της Τουρκίας. Επί σχεδόν τρία χρόνια αρνούνται να εφαρμόσουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 2019 και να απελευθερώσουν τον Οσμάν Καβάλα. Η σημερινή απόφαση αποκαλύπτει για άλλη μια φορά την αποτυχία της κυβέρνησης να τηρήσει μια νομικά δεσμευτική υποχρέωση. Η συνεχιζόμενη αδράνεια της Τουρκίας επιτείνει την πρωτοφανή ταλαιπωρία του Οσμάν Καβάλα και της οικογένειάς του».

Η Julia Hall σημειώνει επίσης ότι «η περίπτωση του Καβάλα είναι εμβληματική της καταστολής της κοινωνίας των πολιτών και της ανατροπής της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επηρεάζει όλους στην Τουρκία. Εάν η Τουρκία επιμείνει στην πεισματική άρνησή της να απελευθερώσει τον Οσμάν Καβάλα, θα υποβαθμίσει περαιτέρω τον εαυτό της ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, τα κράτη μέλη του και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παροτρύνουν την Τουρκία να απελευθερώσει επιτέλους τον Οσμάν Καβάλα και πολλούς άλλους που κρατούνται υπό παρόμοιες συνθήκες».

Ads