Η Ρωσία επέδειξε «σοβαρές αδυναμίες» στη διαχείριση της ομηρίας στο Μπεσλάν το 2004 -που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 330 ανθρώπους- αποφάνθηκε την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), καταδικάζοντας τη Μόσχα στην καταβολή 3 εκατ. ευρώ στους ενάγοντες. Απαράδεκτη χαρακτήρισε την απόφαση το Κρεμλίνο.

Ads

Όπως έκρινε το ΕΔΑΔ, οι αρχές απέτυχαν να εμποδίσουν την ομηρία σε σχολείο της Βόρειας Οσετίας από ομάδα Τσετσένων ανταρτών, επέδειξαν «σοβαρές αδυναμίες» στην «προετοιμασία και στον έλεγχο της επιχείρησης», και έκαναν δυσανάλογη χρήση βίας κατά την επίθεση.

Την 1η Σεπτεμβρίου 2004, ένοπλοι αντάρτες, που ζητούσαν κυρίως να τερματιστεί ο πόλεμος στην Τσετσενία, συνέλαβαν ομήρους σχεδόν 1.200 ανθρώπους σε σχολείο της Βόρειας Οσετίας.

Περισσότεροι από 330 άμαχοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους 186 παιδιά, και περίπου 750 τραυματίστηκαν κατά την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων, της οποίας είχαν προηγηθεί δύο εκρήξεις στις 3 Σεπτεμβρίου 2004.

Ads

«Οι αρχές είχαν στη διάθεσή τους συγκεκριμένες πληροφορίες που έδειχναν ότι είχε προβλεφθεί τρομοκρατική επίθεση στην περιοχή με στόχο εκπαιδευτικό ίδρυμα», εξηγεί στην απόφασή του το Δικαστήριο. «Ωστόσο δεν έλαβαν επαρκή μέτρα προκειμένου να εμποδίσουν τους τρομοκράτες να συναντηθούν και να προετοιμάσουν την επίθεση, ούτε για να τους εμποδίσουν να μετακινηθούν την ημέρα της επίθεσης. Δεν είχαν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας στο σχολείο και ούτε το προσωπικό του ούτε το κοινό είχαν προειδοποιηθεί για την απειλή».

Όσον αφορά το πώς εκτυλίχθηκε η επίθεση, υπήρξαν στην προετοιμασία της «σοβαρές αδυναμίες που συνιστούν άλλη μία παραβίαση του άρθρου 2 (για το δικαίωμα στη ζωή)».

Εξάλλου οι δυνάμεις ασφαλείας «χρησιμοποίησαν εναντίον του σχολείου ισχυρά όπλα όπως επιθετικό πυροβόλο, χειροβομβίδες και φλογοβόλα, προκαλώντας έτσι επιπλέον θύματα μεταξύ των αμάχων», σύμφωνα με το ΕΔΑΔ.

Στο Δικαστήριο είχαν προσφύγει 409 Ρώσοι πολίτες, ορισμένοι από τους οποίους είχαν συλληφθεί όμηροι, ενώ άλλοι είναι μέλη των οικογενειών των θυμάτων.

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε σήμερα «απαράδεκτη» την απόφαση. 

«Δεν μπορούμε να είμαστε σύμφωνοι με μια τέτοια διατύπωση (…) Για μια χώρα που δέχθηκε επίθεση, οι διατυπώσεις αυτές είναι εντελώς απαράδεκτες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.