Την καταδίκη δύο ισραηλινών στρατιωτών αποφάσισε το στρατοδικείο της χώρας, οι οποίοι εξανάγκασαν έναν 9χρονο παλαιστίνιο να ελέγξει ύποπτα δέματα που ανήκαν στην οικογένεια του κατά τη διάρκεια της εισβολής στη Γάζα το 2008-09. Η καταδίκη, που ενδέχεται να επισύρει ποινή φυλάκισης, αποτελεί αναγνώριση από το Ισραήλ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διάρκεια των τριών εβδομάδων της εισβολής στη Γάζα.

Ads

Οι δύο λοχίες, που συμμετείχαν στην κατάληψη ενός κτιρίου στο προάστιο Τελ αλ Χάουα της Γάζας, στις 15 Ιανουαρίου 2009, εντόπισαν κάποιες τσάντες στο μπάνιο και διέταξαν ένα 9χρονο αγόρι, να ελέγξει εάν περιείχαν εκρηκτικά.

Το αγόρι άνοιξε μία από τις τσάντες που ανήκε στην οικογένειά του και όταν δεν μπόρεσε να ελέγξει και τις άλλες, οι στρατιώτες το πήραν παράμερα και άρχισαν να πυροβολούν εκφοβιστικά προς το μέρος του.

Το Ισραήλ έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του χρησιμοποιεί τόσο την πρακτική της «ανθρώπινης ασπίδας», όσο και αυτή του «γείτονα», στην οποία χρησιμοποιούνται Παλαιστίνιοι για να κτυπούν τις πόρτες των υπόπτων γειτόνων τους, ώστε να μειώνονται οι πιθανότητες να δέχονται πυρά οι ισραηλινοί στρατιώτες.

Ads