Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε με ποινές κάθειρξης και φυλάκισης επτά άτομα, που εμπλέκονται στη δολοφονία του Τουρκοαρμένιου διάσημου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, πριν από δώδεκα χρόνια.

Ads

Ο διευθυντής της εφημερίδας Άγος έπεσε νεκρός από δυο σφαίρες στη μέση του δρόμου μπροστά στα γραφεία της στις 19 Ιανουαρίου 2007. Η δολοφονία του 52χρονου προκάλεσε μαζικές κινητοποιήσεις και η φωτογραφία του πτώματός του, καλυμμένου με ένα σεντόνι, παραμένει ανεξίτηλη στη μνήμη πολλών στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο δράστης της δολοφονίας, 17χρονος τότε Ογκίν Σαμάστ, ομολόγησε την ενοχή του και το 2011 καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή κάθειρξης 23 ετών. Η ποινή του αυξήθηκε κατά δυόμισι χρόνια, καθώς κρίθηκε ένοχος στην κατηγορία πως ανήκε σε «εγκληματική οργάνωση».

Ανάμεσα στους άλλους υπόπτους που καταδικάστηκαν ήταν ο Ερχάν Τουντζέλ, ο οποίος εκτίει ήδη 99 χρόνια κάθειρξη για τον ρόλο του στη δολοφονία του Ντινκ και σε άλλα εγκλήματα που έχει ομολογήσει πως διέπραξε.Άλλοι τέσσερις ύποπτοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης και κάθειρξης μεταξύ ενός και 16 ετών, ενώ δύο πρόσωπα απαλλάχθηκαν.

Ads

Όμως, η ταυτότητα των πιθανών εντολέων του Σαμάστ, των ηθικών αυτουργών του φόνου του Χραντ Ντινκ, παραμένει αντικείμενο σφοδρής πολεμικής στην Τουρκία.

Ο Ντινκ έγινε γνωστός αφού ίδρυσε την εφημερίδα Άγος, που τυπωνόταν στην τουρκική και στην αρμενική γλώσσα και καταπιανόταν συχνά με θέματα ταμπού, και ήταν ένα από τα πλέον μισητά πρόσωπα στους κύκλους των Τούρκων εθνικιστών διότι χαρακτήριζε γενοκτονία τις σφαγές των Αρμενίων κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από τα στρατεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Άγκυρα μέχρι και σήμερα δεν αναγνωρίζει ότι διαπράχθηκε γενοκτονία.