Σε ισόβια κάθειρξη καταδίκασε σήμερα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την Πρώην Γιουγκοσλαβία δύο πρώην αξιωματικούς τους στρατού των Σέρβων της Βοσνίας, για την σφαγή στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995. Ο Βουγιαντίν Πόποβιτς και ο Λιούμπισα Μπεάρα κρίθηκαν ένοχοι για γενοκτονία.

Ads

Πέντε άλλοι κατηγορούμενοι, πρώην αξιωματικοί του στρατού και ένας πρώην αξιωματικός της αστυνομίας, καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από 5 ως 35 ετών για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η ποινή των ισοβίων είχε ζητηθεί από τον εισαγγελέα στις 7 Σεπτεμβρίου 2009 σε βάρος όλων των κατηγορουμένων, από τους οποίους οι πέντε διώκονταν για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Οι πρώην αξιωματικοί που είχαν κατηγορηθεί ότι σχεδίασαν και οργάνωσαν την εκτέλεση πάνω από 7.000 Μουσουλμάνων, ανδρών και αγοριών, για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, είχαν αρνηθεί την ενοχή τους. Κατά την διάρκεια της ποινικής διαδικασίας, που ξεκίνησε στις 14 Ιουλίου 2006, η μεγαλύτερη που διεξήχθη μέχρι σήμερα στο ΔΠΔ, κατέθεσαν ως μάρτυρες 315 άτομα.

Ads