Το Συμβούλιο του ΟΗΕ αρμόδιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που συνήλθε στη Γενεύη καταδίκασε την Τετάρτη, παρά την αντίθεση των ΗΠΑ, την κατασκευή νέων εβραϊκών οικιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι ΗΠΑ ήταν η μόνη χώρα από τις συνολικά 47 χώρες μέλη του Συμβουλίου που ψήφισε κατά της απόφασης καταδίκης του Ισραήλ.

Ads

Η ανακοίνωση της απόφασης κατασκευής νέων εβραϊκών οικιών τη στιγμή μάλιστα που εκεί βρισκόταν ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν προκάλεσε έντονη διπλωματική κρίση μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ.

Το κείμενο που δόθηκε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, το Πακιστάν εξ ονόματος του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, και το Σουδάν για την Αραβική ομάδα, καταδικάζει απερίφραστα «τον παράνομο χαρακτήρα των ισραηλινών οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, περιλαμβανόμενης και της ανατολικής Ιερουσαλήμ».

Ανακοίνωση για επέκταση των εβραϊκών οικισμών στην Ιερουσαλήμ

Ads

Στον απόηχο της συνάντησης του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, με θέμα την κρίση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις δύο χώρες λόγω της επιμονής του Ισραήλ να επεκτείνει τους εβραϊκούς οικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, το Ισραήλ ανακοίνωσε την κατασκευή νέων βεραϊκών κατοικιών στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ.

Όπως έκανε γνωστό ο σύμβουλος στο δημοτικό συμβούλιο της Ιερουσαλήμ, Ελίσα Πελέγκ, ήδη έχει εγκριθεί η οικοδόμηση 20 επιπλέον κατοικιών στη συνοικία Σέιχ Τζαράχ της ανατολικής Ιερουσαλήμ και προανήγγειλε την οικοδόμηση επιπλέον 80 οικημάτων. Η συνοικία Σέιχ Τζαράχ βρίσκεται στο επίκεντρο εντάσεων από πέρυσι όταν το Ισραήλ απέλασε οικογένειες Παλαιστίνιων προσφύγων μετά από απόφαση δικαστηρίου.

Ο διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ από την παλαιστινιακή πλευρά δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα ζητήσει την απόσυρση των σχεδίων για την ανέγερση κατοικιών στο Σέιχ Τζαράχ αλλά και άλλων 1.600 που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, προκαλώντας ένταση στις σχέσεις Ισραήλ-ΗΠΑ.

Συνάντηση Ομπάμα-Νετανιάχου

Η είδηση ήρθε σαν βόμβα μετά τη συνάντηση που είχαν κεκλεισμένων των θυρών στον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που θεωρείται ως εξαιρετικά κρίσιμη για τις σχέσεις των δύο συμμάχων καθώς η Ουάσινγκτον αντέδρασε έντονα στα σχέδια του Ισραήλ να οικοδομήσει 1.600 οικήματα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία οι Παλαιστίνιοι οραματίζονται ως μελλοντική πρωτεύουσα του κράτους τους.

«Η Ιερουσαλήμ δεν είναι οικισμός – είναι η πρωτεύουσα μας», δήλωσε την Τρίτη ο Νετανιάχου σε συνέδριο φιλο-ισαρηλινού λόμπι στην Ουάσινγκτον, με την επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον να στέλνει το μήνυμα από την αμερικανική πλευρά, για το ότι ο εβραϊκός εποικισμός υπονομεύει την ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή.

Οι διαφορές μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ παραμένουν

Αν και δεν έγινα επίσημες δηλώσεις μετά τη συνάντηση, η ανακοίνωση που εξέδωσε η ισραηλινή κυβέρνηση αναφέρει ότι η συνάντηση έγινε «σε καλή ατμόσφαιρα» και σημειώνει ότι «οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα συνεχίσουν σήμερα να συζητούν τις ιδέες που προέκυψαν από την συνάντηση αυτή». Ωστόσο ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι διαφορές μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ παραμένουν και μετά την επίσκεψη Νετανιάχου στις ΗΠΑ και τη συνάντηση του ισραηλινού πρωθυπουργού με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ο αμερικανός πρόεδρος είχε μια “άμεση και τίμια” συνομιλία με τον ισραηλινό πρωθυπουργό από τον οποίο ζήτησε να πάρει μέτρα για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο κ. Νετανιάχου είχε δύο συνομιλίες με τον αμερικανό πρόεδρο το βράδυ της Τρίτης μία διάρκειας 90 λεπτών στον Λευκό Οίκο και μια δεύτερη διάρκειας 35 λεπτών, αφού στο ενδιάμεσο είχε διαβουλεύσεις με τους συνεργάτες του. Αξιοσημείωτο και ασυνήθιστο είναι το γεγονός ότι ο κ. Ομπάμα δεν έβγαλε τις καθιερωμένες φωτογραφίες ούτε κάθισε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες μαζί με τον ισραηλινό συνομιλητή του.