O πρώην πρόεδρος της Γκαμπόν Ομάρ Μπόνγκο, φέρεται να καταχράστηκε εκατομμύρια κεφάλαια από κράτη της Κεντρικής Αφρικής, διοχετεύοντας μέρος τους σε γαλλικά πολιτικά κόμματα για τη στήριξη του Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με διπλωματικό τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ δημοσίευσε το Wikileaks και η El País.

Ads

Ένας ανώτερος αξιωματούχος στην Τράπεζα της Κεντρικής Αφρικής (BEAC), μίλησε σε διπλωμάτη των ΗΠΑ στο Καμερούν για το «θράσος» του Μπόνγκο να εξαπατήσει τράπεζα που κατέχει τα συναλλαγματικά διαθέσιμα των έξι χωρών της Κεντρικής Αφρικής, συμπεριλαμβανομένης της Γκαμπόν, του Καμερούν και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Λίγο μετά το θάνατο του Μπόνγκο το 2009, η αμερικανική πρεσβεία στη Γιαουντέ, δήλωσε πως η πηγή τους από την τράπεζα τους είπε: «Αξιωματούχοι της Γκαμπόν χρησιμοποίησαν τα έσοδα για δικό τους πλουτισμό τους και, υπό τις οδηγίες του Μπόνγκο, διοχετεύθηκαν κονδύλια σε γαλλικά πολιτικά κόμματα, μεταξύ άλλων και για τη στήριξη του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί».

Το τηλεγράφημα συνεχίζει: «Ερωτηθείς για το τί έκαναν οι αξιωματούχοι με τους κλεμμένους πόρους, ο αξιωματούχος της BEAC απάντησε, «μερικές φορές τα κράτησαν για τον εαυτό τους, μερικές φορές τα διοχέτευσαν στα γαλλικά πολιτικά κόμματα». Ερωτηθείς για το ποιός έλαβε τα κεφάλαια, ο τραπεζικός απαντά: «και οι δύο πλευρές, αλλά κυρίως η δεξιά. Ιδιαίτερα ο Σιράκ και ακόμα και ο Σαρκοζί». Ο αξιματούχος BEAC είπε «Ο Μπόνγκο ήταν ο αγαπημένος πρόεδρος της Γαλλίας στην Αφρική» και πως αυτό είναι η κλασσική «Françafrique».

Ads

Το μυστικό τηλεγράφημα αναφέρει λεπτομερώς πώς ο διοικητής της Beac στην Γκαμπόν είχε τοποθετήσει κρυφά € 500 εκατ. σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου στη γαλλική τράπεζα Société Générale.

Το τηλεγράφημα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ δεν ήταν «σε θέση να εκτιμήσει την ειλικρίνεια του ισχυρισμού ότι η γαλλική πολιτικοί επωφελήθηκαν από την απώλεια BEAC του».

Ο Μπόνγκο, ο οποίος ήρθε στην εξουσία το 1967 με γαλλική βοήθεια, ήταν ο μακροβιώτερος αρχηγός κράτους στον κόσμο μετά τους μονάρχες της Βρετανίας και της Ταϋλάνδης. Τον διαδέχθηκε πέρυσι ο γιος του Αλή, ο οποίος σύμφωνα με το τηλεγράφημα επίσης επωφελήθηκε από την κατάχρηση κεφαλαίων.

Η φατρία των Μπόνγκο είναι μία από τις τρεις οικογένειες αφρικανών ηγετών υπό έρευνα στο Παρίσι, για το εάν καταχράστηκαν κρατικά ταμεία να αποκτήσουν τεράστια περιουσιακά στοιχεία στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζικών λογαριασμών, βίλες στη Riviera και στόλους αυτοκινήτων πολυτελείας.

Γνωστή ως «η υπόθεση των παράνομα αποκτηθέντων κερδών», η νομική μάχη ξεκίνησε από το θεαμτοφύλακα της καταπολέμησης της διαφθοράς, Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International), που επιδιώκει να διαλευκανθούν οι σκιώδεις και προνομιακές σχέσεις μεταξύ των ηγετών της Αφρικής και των Γάλλων ηγετών. Η οικογένεια Μπόνγκο έχει αρνηθεί ότι έχει διαπράξει ατασθαλίες στην υπόθεση.