Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και της κοινής δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ΕΕ έναντι της κρίσης του χρέους κατέληξαν έπειτα από μήνες αδιεξόδου, το κοινοβούλιο και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ανακοίνωσαν σήμερα κοινοβουλευτικές πηγές.

Ads

«Υπάρχει μια κατ’ αρχήν συμφωνία» για ένα σύνολο έξι νομοθετικών κειμένων προς την κατεύθυνση αυτή έπειτα από τη χθεσινή σύνοδο του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο μία από τις πηγές αυτές. «Όμως πρέπει τώρα να υποβληθεί στους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών την Παρασκευή», στη διάρκεια συνόδου τους που θα πραγματοποιηθεί στην Πολωνία, πρόσθεσε η πηγή.

Δύο άλλες πηγές του Ευρωκοινοβουλίου, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν, επιβεβαίωσαν ότι ένας κατ’ αρχήν συμβιβασμός επισφραγίσθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην πολωνική προεδρία της ΕΕ και τους εισηγητές των κειμένων στο κοινοβούλιο.

«Έχουμε μια συμφωνία με την πολωνική προεδρία, όμως πρέπει να επιβεβαιώσουμε πως οι άλλες χώρες βρίσκονται στην ίδια γραμμή», δήλωσε μία από τις πηγές.

Ads

Τα νέα κείμενα προβλέπουν οικονομικές κυρώσεις με τη μορφή κατάθεσης χρημάτων σε μπλοκαρισμένους λογαριασμούς εκ μέρους των υπερβολικά χαλαρών χωρών που αφήνουν να αυξηθούν τα ελλείμματά τους και διαδικασίες πιο αυτόματες απ’ ό,τι στο παρελθόν για να τιμωρούνται οι κακοί μαθητές της Ευρώπης.

Το σύνολο των έξι κειμένων -που έχει ονομστεί «6 Pack»- αποτελεί το αντιστάθμισμα των μηχανισμών οικονομικής αλληλεγγύης που δημιουργήθηκαν στους κόλπους της νομισματικής ένωσης για να βοηθηθούν οι χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Από την αρχή του χρόνου αποτελούσε αντικείμενο σκληρών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο κοινοβούλιο, το οποίο επέμενε αρχικά να υπάρχει ένας μηχανισμός αυτόματων κυρώσεων σε βάρος των χωρών που δεν τηρούν τη δημοσιονομική πειθαρχία, και στις κυβερνήσεις, οι οποίες επέμεναν ότι πρέπει να έχουν λόγο. Τελικά βρέθηκε μια συμβιβαστική μέση λύση.