Παιδιά πυροβολούν άλλα παιδιά με Καλάσνικοφ. Έφηβοι ξεφορτώνουν κοκαΐνη από κοντέινερ σε λιμάνια, ενώ ένας θάλαμος βασανιστηρίων βρέθηκε κρυμμένος ανάμεσα σε κοντέινερ σε δάσος στην Ολλανδία.

Ads

Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα σε διάφορες κομβικές περιοχές της Ευρώπης όπου οι ποσότητες παράνομων ναρκωτικών που εισρέουν και εξέρχονται από την ήπειρο φτάνουν σε αριθμούς ρεκόρ αναφέρει το POLITICO. Μια αγορά αξίας πλέον δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ ωθεί τις αντιμαχόμενες συμμορίες σε “πρωτοφανή” επίπεδα βίας προειδοποιούν οι επικεφαλής της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Αυτά αποκάλυψαν η Εuropol, και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, για να παρουσιάσουν την τελευταία τους επισκόπηση για την ευρωπαϊκή αγορά ναρκωτικών, την οποία αποτιμούν σε περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Οι εισαγωγές κοκαΐνης και οι εξαγωγές έκστασης έφθασαν η καθεμία σε αριθμό ρεκόρ το 2022. Το μεγαλύτερο μέρος της βίας σχετίζεται με την κοκαΐνη και την κάνναβη, ανέφεραν οι υπηρεσίες.

Παρόλο που οι  αρχές δεν παρείχαν στατιστικά στοιχεία για το μέγεθος του προβλήματος, ο Alexis Goosdeel, διευθυντής του ΕΚΠΝΤ, δήλωσε ότι στην Ευρώπη τα επίπεδα βίας που σχετίζονται με τα ναρκωτικά είναι πλέον ανάλογα με αυτά της της Κεντρικής Αμερικής. «Είναι μέρος της καθημερινότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Goosdeel, ενώ  η διευθύντρια  της Εuropol Catherine De Bolle δήλωσε ότι η υπηρεσία έχει βρει ακόμη και αίθουσες βασανιστηρίων στην Ευρώπη.  «Δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό. Αυτό γινόταν στη Λατινική Αμερική, αλλά όχι στην ΕΕ», είπε στη συνέντευξη Τύπου.

Ads

Η De Bolle δεν διευκρίνισε την περίπτωση στην οποία αναφερόταν, ωστόσο όπως επισημαίνει το POLITICO μόνο μια υπόθεση έχει μέχρι τώρα δημοσιοποιηθεί για τα αποκαλούμενα «κοντέινερ βασανιστηρίων» στην Ευρώπη, κοντά στο λιμάνι του Ρότερνταμ το 2020.

Ο Chris Dalby, διευθυντής της συμβουλευτικής εταιρείας World of Crime με έδρα την Ολλανδία, δήλωσε στο POLITICO ότι είναι «αδύνατο να γνωρίζουμε» πόσο διαδεδομένοι είναι οι θάλαμοι βασανιστηρίων στην Ευρώπη, αλλά η υπόθεση εκείνη σίγουρα «χτύπησε το καμπανάκι» σχετικά με την αυξανόμενη σοβαρότητα της βίας των συμμοριών στην Ευρώπη».

Η νεαρή ηλικία ανθρώπων που εργάζονται στις παράνομες αγορές ναρκωτικών προκαλεί  επίσης ανησυχία. Οι συμμορίες στη Μασσαλία προσλαμβάνουν όλο και περισσότερο εφήβους ως τσιλιαδόρους για την αστυνομία ή για να πουλάνε ναρκωτικά, με αποτέλεσμα τα παιδιά να αλληλοσκοτώνονται με Καλάσνικοφ. Οι αρχές στα λιμάνια της Αμβέρσας και του Ρότερνταμ έχουν συλλάβει δεκάδες εφήβους που πληρώνονταν για να ξεφορτώνουν  κοκαΐνη από κοντέινερ.

«Ολόκληρες οικογένειες ζουν από το εισόδημα που αποκτούν μέσω των νέων που εργάζονται για εγκληματικές ομάδες», δήλωσε η διευθύντρια της Europol.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Luis Arce (L) και η υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου Annelies Verlinden κατά τη διάρκεια της XIV συνάντησης υψηλού επιπέδου του Μηχανισμού Συντονισμού και Συνεργασίας Celac-ΕΕ για τα ναρκωτικά, στη Λα Παζ της Βολιβίας, 22 Φεβρουαρίου 2024. Ο πρόεδρος της Βολιβίας Luis Arce υπερασπίστηκε τις θρεπτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες των φύλλων κόκας κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Λα Παζ για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (Celac) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). EPA/LUIS GANDARILLAS

 

Η απάντηση στο πρόβλημα

Ποικίλες ήταν οι επίσημες αντιδράσεις με ορισμένους πολιτικούς να ζητούν αυστηρότερες ποινές και παχύτερους προϋπολογισμούς για την ασφάλεια, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση των ναρκωτικών, απλώς δεν λειτουργεί και ότι έχει έρθει η ώρα να νομιμοποιηθεί η αγορά.

«Η ρύθμιση της αγοράς, τα κυβερνητικά μονοπώλια ή η παροχή για ιατρικούς σκοπούς είναι μερικές μόνο από τις πιθανές, όχι απαραίτητα αποκλειστικές, εναλλακτικές λύσεις», έγραψε η δήμαρχος του Άμστερνταμ Femke Halsema σε άρθρο της τον Ιανουάριο στον Guardian, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά η Ολλανδία κινδυνεύει να μετατραπεί σε «ναρκο -κράτη».

Το Βέλγιο, το οποίο προεδρεύει στο Συμβούλιο της ΕΕ προτιμά έναν πιο παραδοσιακό δρόμο, εστιάζοντας στην ενίσχυση της ασφάλειας στα λιμάνια και στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα μέσω της νεοσύστατης Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Λιμένων.

Η υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου Annelies Verlinden ταξίδεψε στη Βολιβία τον Φεβρουάριο, όπου υπέγραψε κοινή δήλωση με χώρες της Λατινικής Αμερικής «για την  αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των πτυχών του παγκόσμιου προβλήματος των ναρκωτικών» τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ωστόσο, ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής -μεταξύ αυτών η Κολομβία και ο Ισημερινός- έχουν προτείνει στους Ευρωπαίους ηγέτες να κοιτάξουν πιο κοντά στο σπίτι τους. Πόλεις όπως οι Βρυξέλλες, το Άμστερνταμ, η Λισαβόνα και η Ταραγόνα έχουν από τα υψηλότερα ποσοστά κατά κεφαλήν χρήσης κοκαΐνης στη γη, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΠΝΤ.

Πρόκειται για μια ευθύνη που οι Ευρωπαίοι πρέπει να έχουν υπόψη τους, δήλωσε ο Γκούσντελ, τονίζοντας μάλιστα ότι οι χρήστες ναρκωτικών δεν πρέπει απαραίτητα να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες.

«Δεν είναι καιρός να ξεκινήσουμε έναν αγώνα κατά των καταναλωτών. Είναι ένας αγώνας προκειμένου να προστατεύσουμε τους πολίτες μας»,