Η πρώην γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICTY) Κάρλα ντελ Πόντε δήλωσε σήμερα Δευτέρα ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ θα έχει την ίδια τύχη με τον τέως ηγέτη των Σέρβων Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος είχε παραπεμφθεί για εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ακόμη κι αν παραμείνει στην παραμείνει στην εξουσία.

Ads

«Ο Άσαντ είναι ο πρόεδρος, επομένως ας συνδιαλλαχθούμε με τον θεσμό του προέδρου. Εάν μπορούμε να επιτύχουμε μια κατάπαυση του πυρός με τον πρόεδρο, γιατί όχι; Μετά ωστόσο, η Δικαιοσύνη θα παρέμβει» δήλωσε η Ντελ Πόντε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

«Το θυμάστε στην περίπτωση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ο Μιλόσεβιτς ήταν πρόεδρος και διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις στο Ντέιτον και κατέληξαν στην επίτευξη μιας συμφωνίας; Και ο Μιλόσεβιτς συνέχιζε να ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου, αλλά η Δικαιοσύνη έκανε το έργο της. [Σας παραθέτω] απλά ένα παράδειγμα από το παρελθόν», ανέφερε.

Η ντελ Πόντε, η οποία πλέον εργάζεται ως ειδική ερευνήτρια του ΟΗΕ, είχε συνδέσει το όνομά της με την καταδίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από το ICTY για εγκλήματα πολέμου.

Ads