«Δεν δικαιολογείται» οποιαδήποτε αναθεώρηση της αντίστοιχης αναφοράς της για τη σύρραξη στη Γάζα τον χειμώνα του 2008-09, υποστηρίζουν τρία μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, η οποία ερευνούσε εγκλήματα πολέμου και πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διεξαγωγή της σύρραξης.

Ads

Η ανακοίνωση των τριών μελών έρχεται δύο εβδομάδες μετά τη δήλωση του Ρίτσαρντ Γκόλντστοουν, επικεφαλής της εν λόγω επιτροπή, με την οποία ανέφερε πως έχει αναθεωρήσει κάποιες από τις σκέψεις του για κάποια από τα ευρήματα της έρευνας της επιτροπής.

Υπενθυμίζεται πως στην έκθεση της επιτροπής, γνωστή ως έκθεση Γκόλντστοουν, εγκαλούνταν εξίσου το Ισραήλ και η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς για εγκλήματα πολέμου και πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διεξαγωγή της σύρραξης.

«Οι κακοήθειες που έχουν διατυπωθεί για τα ευρήματα της αναφοράς δεν μπορούν να αφεθούν αναπάντητα», τόνισε η βρετανίδα καθηγήτρια διεθνούς δικαίου Κριστίν Τσίνκιν, ο Ιρλανδός πρώην ειρηνοποιός Ντέσμοντ Τράβερς και η πακιστανή δικηγόρος Χίνα Τζιλάνι σε ανακοίνωσή τους στη βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν. «Επιμένουμε απαρέγκλιτα στα συμπεράσματα τούτα», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ads

Σε άρθρο του την Πρωταπριλιά στην Ουάσιγκτον Ποστ, με τίτλο «Αναθεωρώντας την Έκθεση Γκόλντστοουν για το Ισραήλ και τα Εγκλήματα Πολέμου», ο νοτιοαφρικανός δικαστής Γκόλντστοουν έγραψε: «εάν γνώριζα τότε αυτά που γνωρίζω σήμερα, η έκθεση θα ήταν ένα ολωσδιόλου διαφορετικό κείμενο», προσθέτοντας πως πλέον έχει λόγους να πιστεύει πως το Ισραήλ δεν σκότωσε ηθελημένα παλαιστίνιους αμάχους.

Μεταξύ άλλων, ο Γκόλντστοουν αναφέρεται στον βομβαρδισμό μίας κατοικίας που προκάλεσε τον θάνατο 29 μελών της ίδιας οικογένειας, ο οποίος, όπως υποστηρίζει, αποδείχθηκε εκ των υστέρων πως οφειλόταν σε εσφαλμένη ερμηνεία από τον αρμόδιο αξιωματικό των συντεταγμένων που διαβίβασε μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Ο Γκόλντστοουν παράλληλα εκφράζει τη λύπη του που το Ισραήλ είχε αρνηθεί τότε να συνεργασθεί με την επιτροπή. Στην έκθεση, με βάση τις περιπτώσεις που εξετάσθηκαν, συμπεραίνεται πως το Ισραήλ πιθανότατα «υλοποίησε άμεσες και σκόπιμες επιθέσεις εναντίον αμάχων».