Μπορεί το ποδόσφαιρο να είναι επικίνδυνο για την καρδιά; Tο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου κάνει την καρδιά εκατομμυρίων φαν της στρογγυλής θεάς να φτεροκοπά. Aλλά ποιος αμφισβητεί ότι ο αθλητισμός – η σωματική δραστηριότητα γενικά- είναι το καλύτερο φάρμακο;

Ads

To ερώτημα τίθεται ξανά όταν οι θεατές του αγώνα Δανίας- Φινλανδίας το Σάββατο 12 Ιουνίου,  είδαν τον 29χρονο Δανό ποδοσφαιριστή  Κρίστιαν Έρικσεν να καταρρέει στο γήπεδο.

Ακόμη και εάν ο Έρικσεν θα πρέπει να αποχαιρετήσει το ποδόσφαιρο,η αίσια  έκβαση αυτής της περίπτωσης αιφνίδιου θανάτου  αθλητή αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι μία άμεση παρέμβαση, με καρδιακές μαλάξεις και, στη συνέχεια, ηλεκτροσόκ, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης χωρίς επακόλουθα. (Συμπέρασμα: γενικεύσετε επειγόντως την εκπαίδευση σε κινήσεις διάσωσης και εξοπλίσετε με εξωτερικούς αυτόματους απινιδωτές όλους τους δημόσιους χώρους, τις αθλητικές εγκαταστάσεις …).

Πρέπει, ωστόσο, να θυμόμαστε ότι αυτοί οι θεαματικοί αιφνίδιοι θάνατοι αθλητών είναι σχετικά σπάνιοι (800-1.000 ετησίως στη Γαλλία ) και είναι συχνά αποτέλεσμα, στους νέους αθλητές,
γενετικών ασθενειών.

Ads

Η συντριπτική πλειονότητα των 40.000 έως 60.000 αιφνίδιων θανάτων που συμβαίνουν ετησίως στη Γαλλία σχετίζονται με τη στεφανιαία νόσο, που ευνοείται από τους κλασικούς παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών παθήσεων: το κάπνισμα, την υπερχοληστερολαιμία, την υψηλή αρτηριακή πίεση, το διαβήτη και … την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.

Μία δεύτερη σχεδόν απαρατήρητη -επιστημονική- είδηση υπογραμμίζει τους κινδύνους του ποδοσφαίρου για τους φανατικούς θεατές. Σύμφωνα με γερμανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 17 Ιουνίου στο διαδικτυακό περιοδικό «Scientific Reports», ο αριθμός των ασθενών στη Γερμανία που εισήχθησαν στο νοσοκομείο για έμφραγμα του μυοκαρδίου κατά τη διάρκεια των τριάντα μία ημερών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014 (18.479) ήταν υψηλότερος από αυτόν της ίδιας περιόδου το 2013 (+2.1%) και το 2015 (+3.7%).

Ο Κάρστεν Κέλλερ , βασικός συγγραφέας του άρθρου, και οι συνάδελφοί του επισημαίνουν ότι η νοσοκομειακή θνησιμότητα αυτών των καρδιακών προσβολών (8,3%) δεν ήταν υψηλότερη τη χρονιά του Παγκοσμίου Κυπέλλου εκτός… από την ημέρα του τελικού -όπου η Γερμανία κέρδισε εναντίον της Αργεντινής. Εκείνη τη μέρα, το ποσοστό θνησιμότητας έφτασε στο 12%.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στη Γερμανία και ότι η μισή χώρα είχε παρακολουθήσει στην τηλεόραση αυτό το αθλητικό γεγονός.

Υπερβολικό άγχος

Επί δεκαετίες, το θέμα των επιπτώσεων στην καρδιά των οπαδών του ποδοσφαίρου (και άλλων αθλημάτων) συναρπάζει τους επιστήμονες και έχει οδηγήσει σε πολυάριθμες μελέτες και αντίθετα ενίοτε συμπεράσματα. «Όπως γράφουν οι συντάκτες του άρθρου, όλα τα αποτελέσματα δεν κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση», σχολιάζει ο αθλητικός καρδιολόγος Φρανσουά Καρέ. Έτσι, η ιστορική επιτυχία των «Μπλε» της Γαλλίας στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998 συνοδεύτηκε από μείωση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας.

Σύμφωνα με τους Γερμανούς ερευνητές, το άγχος που βιώνουν οι οπαδοί κατά τη διάρκεια των αγώνων θα μπορούσε να ενισχύσει τις καρδιακές προσβολές, αυξάνοντας τη συμπαθητική νευρική δραστηριότητα και την πήξη του αίματος, το οποίο μπορεί να αποσταθεροποιήσει τις αθηροσκληρωτικές πλάκες -εκείνες που εγκαθίστανται στα τοιχώματα των αρτηριών- και να διεγείρει τη συστολή αυτών των αγγείων, κυρίως των στεφανιαίων.

Μήπως η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού και αλκοόλ μπροστά από την τηλεόραση συμβάλλει, επίσης, στην πρόκληση στεφανιαίων ατυχημάτων σε άτομα με ήδη εύθραυστες αρτηρίες;

Προς το παρόν, δεν αποδεικνύεται μία «οξεία» επίδραση της διατροφής, σημειώνει ο αθλητικός καρδιολόγος, καθηγητής Καρέ. Χωρίς να σταματήσετε να παθιάζεστε για την ομάδα της καρδιάς σας, προσπαθήστε σε κάθε περίπτωση να μην «ανάβουν τα αίματα» σε κάθε γκολ ή πέναλτι. Και, πριν από ή μετά τους αγώνες, μην ξεχάσετε να κάνετε, και σεις, λίγη σωματική δραστηριότητα.

Με πληροφορίες από τη Le Monde