Έκρηξη σημειώθηκε την Τετάρτη έξω από το υπουργείο Εξωτερικών του Αφγανιστάν, στην Καμπούλ, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 20 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των τραυματιών. 

Ads

Η έκρηξη σημειώθηκε γύρω στις 4 μ.μ., τοπική ώρα, δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Καμπούλ, Χαλίντ Ζαντράν, χωρίς να διευκρινίζει τον ακριβή αριθμό των θυμάτων.

«Υποτίθεται ότι σήμερα θα υπήρχε κινεζική αντιπροσωπεία στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά δεν γνωρίζουμε αν ήταν παρούσα την ώρα της έκρηξης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αναπληρωτής υπουργός Πληροφοριών και Πολιτισμού των Ταλιμπάν.

Ένας οδηγός με την ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου που περίμενε έξω από το διπλανό υπουργείο Πληροφοριών έκανε λόγο για επίθεση αυτοκτονίας καθώς είδε έναν άνδρα με σακίδιο πλάτης και τουφέκι περασμένο στον ώμο του να περνάει πριν ανατιναχθεί.

Ads

«Αντίκρισα περίπου 20-25 θύματα. Δεν ξέρω πόσοι από αυτούς ήταν νεκροί ή τραυματίες. Περίμενα στο αυτοκίνητο, όταν είδα έναν άνδρα που κρατούσε έναν καλάσνικοφ στον ώμο του και μια τσάντα. Πέρασε μπροστά από το αυτοκίνητό μου και μετά από λίγα δευτερόλεπτα ακούστηκε ένας δυνατός κρότος. Είδα αυτόν τον άνδρα να ανατινάζεται», είπε ο οδηγός του Γαλλικού Πρακτορείου, Τζαμσέντ Καρίμι.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε ώρα αιχμής και σε έναν ιδιαίτερα φρουρούμενο δρόμο της Καμπούλ όπου στεγάζονται πολλά υπουργεία. Ορισμένες χώρες, όπως η Τουρκία και η Κίνα, έχουν επίσης πρεσβείες στην περιοχή.

Οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι έχουν βελτιώσει την ασφάλεια στη χώρα από τότε που επέστρεψαν στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021, αλλά έχουν σημειωθεί πολυάριθμες βομβιστικές επιθέσεις τους τελευταίους μήνες, για τις οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις την ευθύνη έχει αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν.

Η διοίκηση των Ταλιμπάν βρίσκεται αντιμέτωπη με μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι έχουν βάλει στο στόχαστρο ξένους σε ορισμένες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής και της πακιστανικής πρεσβείας και ενός ξενοδοχείου που φιλοξενεί Κινέζους επιχειρηματίες.