Σύμφωνα με νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ), ο αριθμός των παρατυπιών στις δαπάνες του προϋπολογισμού της ΕΕ αυξήθηκε το 2021, ενώ οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι ενδέχεται να αυξηθούν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ads

Η ετήσια έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (13 Οκτωβρίου) εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα κονδύλια και κατά πόσον οι συναλλαγές εσόδων και δαπανών συμμορφώνονται με τους κανόνες.

Για το 2021, οι ελεγκτές της ΕΕ προειδοποίησαν για αύξηση από 2,7% σε 3% των σφαλμάτων στις δαπάνες του προϋπολογισμού της ΕΕ, οι οποίες ανέρχονται σε 181,5 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, οι ελεγκτές διαπίστωσαν ποσοστό ουσιωδών σφαλμάτων 4,7% στις «δαπάνες υψηλού κινδύνου», οι οποίες αντιστοιχούν στο 63,2% των ελεγχόμενων δαπανών. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο σε σχέση με το 4% το 2020.

Ads

Οι ελεγκτές δήλωσαν ότι το επίπεδο σφάλματος για τις δαπάνες υψηλού κινδύνου ήταν «διάχυτο» και εξέδωσαν «αρνητική γνώμη» για τις δαπάνες της ΕΕ το 2021, επισημαίνοντας εκτεταμένα προβλήματα όσον αφορά τη συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ για τις δαπάνες.

«Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά την προηγούμενη εκτίμησή μας ότι ο τρόπος με τον οποίο εκταμιεύονται τα κονδύλια […] έχει αντίκτυπο στο επίπεδο σφάλματος», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΕΣ Τόνι Μέρφι κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι παρατυπίες οφείλονται κυρίως στην πολύπλοκη φύση των κανόνων και των κριτηρίων επιλεξιμότητας που διέπουν αυτού του είδους τις δαπάνες.

Οι ελεγκτές της ΕΕ εντόπισαν επίσης 15 περιπτώσεις ύποπτης απάτης, έναντι έξι το 2020, οι οποίες αναφέρθηκαν στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). Πέντε έρευνες έχουν ξεκινήσει, ανέφεραν οι ελεγκτές.

Αυξημένοι δημοσιονομικοί κίνδυνοι

Στην έκθεσή του, το Ελεγκτικό Συνέδριο προειδοποίησε επίσης για τους κινδύνους που μπορεί να θέσει στον προϋπολογισμό της ΕΕ ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Μέρφι, ο «πιο άμεσος κίνδυνος» είναι η πιθανή μη αποπληρωμή των δανείων που έχουν εκδοθεί για τη στήριξη της Ουκρανίας.

Στις 20 Σεπτεμβρίου, το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε πρόσθετη βοήθεια ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία, υπό μορφή δανείων.

«Η πιο άμεση συνέπεια για τον προϋπολογισμό θα ήταν αν υπάρξει πιθανή μη αποπληρωμή αυτών των δανείων», δήλωσε ο Μέρφι, αλλά πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή η έκθεση του προϋπολογισμού της ΕΕ είναι «αρκετά περιορισμένη».

Ωστόσο, αυτό μπορεί να γίνει μεγαλύτερο ζήτημα όταν ξεκινήσει η ανοικοδόμηση της χώρας, πρόσθεσε.

«Αυτό θα πρέπει προφανώς να ελέγχεται πολύ καλά, δεδομένης της κατάστασης στην οποία θα λειτουργήσει από την αρχή και των μεγάλων χρηματικών ποσών που θα απαιτηθούν».

Στην έκθεση, οι ελεγκτές κάλεσαν την Επιτροπή να παρακολουθεί τον «αυξανόμενο κίνδυνο ενεργοποίησης ενδεχόμενων υποχρεώσεων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ» λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, διασφαλίζοντας παράλληλα την ύπαρξη αποτελεσματικών εργαλείων μετριασμού του κινδύνου.

Πηγή: .euractiv.gr