Τον «κώδωνα του κινδύνου» αναφορικά με την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας στο άμεσο μέλλον έκρουσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε εκδήλωση που διοργανώθηκε ενόψει των ετήσιων εαρινών συναντήσεων ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον.

Ads

Μάλιστα προειδοποίησε για αυξανόμενη ευπάθεια της παγκόσμιας οικονομίας, την ώρα που οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου παλεύουν να περιορίσουν τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.

«Απλώς δεν υπάρχει περίπτωση τα επιτόκια να αυξηθούν τόσο πολύ αφού ήταν χαμηλά για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και να μην υπάρχουν τρωτά σημεία. Κάτι πρόκειται να εκραγεί» ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του Ταμείου.

Η Γκεοργκίεβα προειδοποίησε ότι μια πιο εύθραυστη παγκόσμια οικονομία θα φέρει πιο αργή ανάπτυξη και μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική ευθραυστότητα. Το ΔΝΤ, το οποίο παρέχει χρηματοοικονομικά μέσα σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και παρακολουθεί την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας, προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα παραμείνει γύρω στο 3% τα επόμενα πέντε χρόνια, τη χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη ανάπτυξης από το 1990.

Ads

Ωστόσο, είπε ότι δεν πιστεύει ότι η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς μια επανάληψη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, παρά τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα που έχουν εμφανιστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελβετία.

«Δεν είναι 2008», παρόλο που η κατάρρευση της υψηλού προφίλ Silicon Valley Bank τον περασμένο μήνα προκάλεσε ανησυχία, υποστήριξε η Γκεοργκίεβα.

Η κρίση του 2008 συνέβη επειδή πάρα πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έφεραν περιουσιακά στοιχεία που αποδείχθηκαν εξαιρετικά υπερτιμημένα. «Δεν το έχουμε αυτό τώρα. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τόσο τραπεζικό όσο και μη, είναι πολύ πιο καθαρό» σημείωσε η Γκεοργκίεβα.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών της, η Γκεοργκίεβα προειδοποίησε επίσης για τις πιθανές αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις στον κόσμο που χωρίζεται σε διαφορετικά γεωπολιτικά στρατόπεδα λόγω των τριβών που προκαλούνται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και άλλες δυνάμεις που τροφοδοτούν υποψίες μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας.

Αν και είναι σημαντικό για τη Δύση να υπερασπιστεί τις αξίες της, όσο πιο παγερές γίνονται οι σχέσεις, τόσο πιο μεγάλο θα είναι το «χτύπημα» στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, είπε, αναφερόμενη στην έρευνα του ΔΝΤ που εκτιμά ότι η πιθανή απώλεια από το εμπόριο κυμαίνεται από 200 δισεκατομμύρια δολάρια έως 7 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή ίση με περίπου 0,2% έως 7% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

«Είναι λογικό να στοχεύουμε να είμαστε στο χαμηλότερο άκρο αυτού του φάσματος κόστους», είπε η Γκεοργκίεβα.