Όσο η αυξανόμενη τουριστική κίνηση σε ευρωπαϊκούς προορισμούς δεν μεταφράζεται σε αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων και βελτίωση στις συνθήκες εργασίας τους, τόσο θα εντείνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα αεροδρόμια των πόλεων.

Ads

Αυτές θα προκαλέσουν καθυστερήσεις ή και ακυρώσεις πτήσεων, με τον οργανισμό Eurocontrol που επιβλέπει τον εναέριο χώρο στην Ευρώπη να κάνει λόγο για «καλοκαιρινό ταξιδιωτικό χάος» (summer travel chaos).

Το μήνυμα των εργαζομένων είναι σαφές: ή η εργοδοσία των αεροδρομίων και των αεροπορικών εταιριών στις ευρωπαϊκές πόλεις θα δώσει μερίδιο από τα κέρδη, που προκύπτουν από την αύξηση της τουριστικής κίνησης, στους εργαζόμενους ή ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θα είναι απεργιακoί μήνες.

Σύμφωνα με το Euronews  απεργίες απειλούνται να ξεσπάσουν, μεταξύ άλλων, στην Αγγλία, στη Σκωτία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στη Γερμανία και στο Βέλγιο.

Ads

► Στο Ηνωμένο Βασίλειο, απεργιακός «αναβρασμός» παρατηρείται σε αρκετά αεροδρόμιο, τόσο στην Αγγλία όσο και στη Σκωτία. Στο αεροδρόμιο του Birmingham, το προσωπικό ασφαλείας και οι τεχνικοί προανήγγειλαν μελλοντικές απεργιακές κινητοποιήσεις από την προηγούμενη εβδομάδα, χωρίς, όμως, να έχουν οριστεί ημερομηνίες, αν και προβλέπεται να ξεκινήσουν μέσα στον Ιούλιο.

► Στη Σκωτία και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο της Γλασκόβης, 24ωρες απεργίες έχουν οριστεί για τις 6 και 11 Ιουλίου, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει τους επιβάτες με κινητικά προβλήματα. Οι απεργιακές αυτές κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν μετά την αποτυχία της εργοδοσίας να ικανοποιήσει τους εργαζόμενους, που έχουν αντίστοιχες θέσεις εργασίας, προσφέροντας τους καλύτερους μισθούς.

«Ήρθε η ώρα να βάλουν (τα μέλη της εργοδοσίας) μια βελτιωμένη πρόταση στο τραπέζι ξεκινώντας νέες διαπραγματεύσεις. Το σωματείο μας πάντα θα υπερασπίζεται τα μέλη του που παλεύουν για καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας» αναφέρει η Γενική Γραμματέας του σωματείου «Unite», Sharon Graham, σύμφωνα με το Travel Weekly.

Περαιτέρω κινητοποιήσεις είχαν οριστεί και στο αεροδρόμιο του Εδιμβούργου, αλλά αυτές ανακλήθηκαν καθώς το προσωπικό δέχθηκε αύξηση 11 με 12%.

Απεργιακές κινητοποιήσεις ήταν προγραμματισμένες να γίνουν στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου από το προσωπικό ασφαλείας από τα τέλη Ιουλίου μέχρι και τα τέλη Αυγούστου, ωστόσο ανακλήθηκαν επειδή τα αιτήματά τους ικανοποιήθηκαν.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονταν για τους χαμηλούς μισθούς τους και, ενώ αρχικά τους είχε γίνει πρόταση για 10% αύξηση και είχαν αρνηθεί, τελικά δέχθηκαν αύξηση από 15,5 μέχρι 17,5%, ανάλογα τη θέση τους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Timeout.

► Στην Ιταλία πρόκειται να πραγματοποιηθούν απεργιακές κινητοποιήσεις από το προσωπικό εδάφους σε αρκετά αεροδρόμια της χώρας, στις 15 Ιουλίου, συμπεριλαμβανομένων του Αεροδρομίου Φιουμιτσίνο της Ρώμης, του Μαλπένσα στο Μιλάνο και του Αμέρικο Βεσπούτσι στη Φλωρεντία. Οι απεργίες αυτές θα προκαλέσουν καθυστερήσεις ή ακόμα και ακυρώσεις σε πτήσεις.

► Στην Ισπανία το Σωματείο Πιλότων Αεροπορικών Εταιρειών διεξάγει καθημερινές απεργίες αορίστου χρόνου από τις 6 Ιουνίου, ενάντια στην Air Nostrum, τοπική αεροπορική εταιρεία υπό την Iberia. Λόγω των απεργιών έχει ήδη ακυρωθεί το 20% των πτήσεων και έχει καθυστερήσει άλλες. Όσο δεν υπάρχουν εξελίξεις στις συζητήσεις μεταξύ του σωματείου και της εταιρείας, οι κινητοποιήσεις θα συνεχίζονται.

► Στο Βέλγιο, δύο συνδικαλιστικά σωματεία (CNE και ACV Puls), καθώς και το σωματείο των Πιλότων (Beca) απειλούν με απεργία στις 15 και 16 Ιουλίου, καλώντας τη Ryanair να απάντηση στα αιτήματα τους μέχρι τις 14 του μηνός.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν, η εταιρεία Ryanair είχε αποφασίσει να ακυρώσει συμφωνία σχετικά με το ωράριο και το ρεπό των εργαζομένων, ενώ στην αρχή της πανδημίας είχε συμφωνηθεί μείωση μισθού 20% το οποίο είναι ακόμα σε ισχύ

Τα σωματεία εξέδωσαν από κοινού δελτίο τύπου, στο οποίο αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «απολογούμαστε προκαταβολικά στους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν με τη Ryanair από τώρα μέχρι τον Οκτώβριο του 2024 και που ενδέχεται να επηρεαστούν από αυτές τις απεργίες. Αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε άλλο στην εταιρεία να παραβαίνει τις βασικές αρχές του βελγικού κοινωνικού συμβολαίου». 

► Οι πιλότοι της γερμανικής Lufthansa, τέλος, έχουν δεχθεί πρόταση από την εταιρεία για αύξηση του μισθού τους, ενώ βρίσκονταν σε απεργία μέχρι τις 30 Ιουνίου, και σε περίπτωση που την αρνηθούν, οι απεργιακές κινητοποιήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και τον Ιούλιο.