Η Citicorp, η JP Morgan, η Barclays και Royal Bank of Scotland συμφώνησαν την Τετάρτη να δηλώσουν ένοχες για την κατηγορία της συνωμοσίας σε ό,τι αφορά τη χειραγώγηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας δολαρίου – ευρώ και καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 5,8 δισ. δολαρίων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ads

Στο πλαίσιο εκτεταμένης έρευνας των ομοσπονδιακών δικαστικών αρχών της χώρας, άλλες δύο τράπεζες, η UBS αλλά και η Bank of America, ελέγχονται για τις ίδιες κατηγορίες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η UBS συμφώνησε να δηλώσει ένοχη για κατηγορίες που σχετίζονται με χειραγώγηση επιτοκίων και επειδή ήταν η πρώτη που συνεργάστηκε με τις διωκτικές αρχές, κέρδισε ασυλία στην υπόθεση χειραγώγησης των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Εν τω μεταξύ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) επέβαλε πρόστιμο 205 εκατ. δολαρίων στην Bank of America.

Ads

Εξάλλου, σύμφωνα το Bloomberg, στον διακανονισμό με το υπουργείο Δικαιοσύνης, η Citigroup θα καταβάλλει 925 εκατ. δολάρια, το μεγαλύτερο ποσό από όλες τις υπόλοιπες τράπεζες. Η Barclays συμφώνησε σε πρόστιμο 650 εκατ. δολαρίων, η JP Morgan 550 εκατ. δολαρίων, η RBS 395 εκατ. δολαρίων και η UBS 203 εκατ. δολαρίων.