Μια από τις πλέον πολύνεκρες επιθέσεις που έχει διαπράξει στο έδαφος της χώρας η Μπόκο Χαράμ μέσα στους τελευταίους μήνες έγινε χθες βράδυ στο Καμερούν. Σε αυτή έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 37 άμαχοι. Επίσης 84 μαχητές της Μπόκο Χαράμ σκοτώθηκαν και άλλοι 8 αιχμαλωτίστηκαν. 

Ads

Πάνω από 300 μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, βαριά οπλισμένοι, επιτέθηκαν στην κοινότητα Νταράκ, στο ονώμυμο νησί κοντά στη λίμνη Τσαντ, στην περιφέρεια του Απώτατου Βορρά.

Οι τζιχαντιστές εξαπέλυσαν την επίθεση με πλεούμενα εφοδιασμένα με εκτοξευτήρες ρουκετών, στοχοθετώντας εγκαταστάσεις των καμερουνέζικων ένοπλων δυνάμεων και μια θέση της Μεικτής Πολυεθνικής Δύναμης (ΜΠΔ), που έχουν συγκροτήσει κράτη της περιοχής στο πλαίσιο της προσπάθειας να αντιμετωπιστεί η Μπόκο Χαράμ. Την έφοδο ακολούθησαν σφοδρές μάχες ανάμεσα στους τζιχαντιστές και τον στρατό. 

Πριν «εξουδετερωθούν», οι τζιχαντιστές ύψωσαν στη Νταράκ τη μαύρη σημαία τους

Ads

Μολονότι εξασθενημένη, η Μπόκο Χαράμ παραμένει πολύ ενεργή στην περιοχή του Απώτατου Βορρά του Καμερούν, που γειτονεύει με τη Νιγηρία. Εξάλλου, στο δυτικό του τμήμα, συνεχίζει να μαίνεται στο Καμερούν μια ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και αγγλόφωνους αυτονομιστές.

Τουλάχιστον 27.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αφότου άρχισε η εξέγερση των τζιχαντιστών στη βορειοανατολική Νιγηρία το 2009 και εκτιμάται ότι τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια άλλοι έχουν εκτοπιστεί.