Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σε συνέντευξη Τύπου μετά την σύνοδο κορυφής της G20, δήλωσε πως οι διαφωνίες για το μέλλον του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ φαίνεται πως μειώνονται. Σημειώνεται πως η παραμονή ή όχι του Μπασάρ Αλ Άσαντ στην εξουσία στη Συρία αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία διαφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Ads

Όπως είπε ο Ντέιβιντ Κάμερον «υπάρχει κάποια ελπίδα πως η διαδικασία θα μπορέσει να προχωρήσει πιο γρήγορα από ό,τι συνέβαινε μέχρι σήμερα». Ο Βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε πως επισήμανε στον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, έναν από τους βασικούς υποστηρικτές του Άσαντ, ότι ο βομβαρδισμός των θέσεων των ανταρτών της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στη Συρία είναι «λάθος».

«Οι διαφορές μεταξύ αυτών που πιστεύουμε ότι ο Άσαντ πρέπει να φύγει αμέσως και εκείνων, όπως ο πρόεδρος Πούτιν, που τον υποστήριζαν και εξακολουθούν να τον υποστηρίζουν ήταν τεράστιες», δήλωσε και συνέχισε: «Πιστεύω ότι μειώθηκαν (…) Ελπίζω ότι μπορούμε να περιορίσουμε και άλλο τις διαφορές, όμως θα χρειαστούν συμβιβασμοί και από τις δύο πλευρές» σχετικά με το μέλλον του Άσαντ.

Εξάλλου ο Κάμερον επεσήμανε ότι κάλεσε τον Πούτιν να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα ώστε να υποστηρίξουν μια μετάβαση στη Συρία μακριά από τον Άσαντ, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Παράλληλα, σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, οι συμμετέχοντες στη G20 συμφώνησαν να γίνουν βήματα προκειμένου να αποκοπεί η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και να υπάρξει καλύτερη προστασία των κρατών μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών.

Ads