Την ανάγκη καλύτερης διακυβέρνησης της ζώνης του ευρώ επανέλαβε σήμερα στη Φρανκφούρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ. «Το να διαχειρίζεται κανείς τόσο τεράστιες και διαφορετικές οικονομίες, που έχουν κοινό νόμισμα, είναι μια επιπλέον πρόκληση σε μια ένωση κυρίαρχων κρατών, από ό,τι σε μια ομοσπονδία», ανέφερε ο Τρισέ, κάνοντας σύγκριση με τις ΗΠΑ.

Ads

«Για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επαναλαμβάνει αδιάκοπα την ανάγκη για σημαντική ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της ζώνης του ευρώ», πρόσθεσε και υποστήριξε ότι «η οικονομική πολιτική κάθε χώρας μέλους της ευρωζώνης πρέπει να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης».

Επιπλέον, ο Τρισές σημείωσε ότι «πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε περισσότερο φεντεραλιστικά», επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Αλεξάντερ Χάμιλτον ηγέτη της παράταξης των φεντεραλιστών στις ΗΠΑ που πίστευε στην ανάγκη ισχυρής κεντρικής κυβέρνησης.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΕΚΤ είχε αναφερθεί στην ανάγκη δημιουργίας μακροπρόθεσμα ενός υπουργείου Οικονομικών της Ευρζώνης για να συνεχιστεί η διαδικασία της οικονομικής ολοκλήρωσης.

Ads

Κατά τον Τρισέ ένα τέτοιο υπουργείο «δε θα διαχειριζόταν απαραίτητα ένα σημαντικό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, αλλά θα αναλάμβανε απευθείας τις ευθύνες σε τουλάχιστον τρεις τομείς […] την επίβλεψη των δημοσιονομικών πολιτικών, των πολιτικών που αφορούν την ανταγωνιστικότητα και όλες τις ευθύνες που αναλαμβάνουν γενικώς οι κυβερνήσεις σε ό,τι αφορά τη νομισματική ένωση και την εκπροσώπηση της συνομοσπονδίας της Ενωσης στους κόλπους των διεθνών οικονομικών θεσμών».

Βραχυπρόθεσμα, ο Τρισέ εκτιμά ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ύστερα από γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να έχει λόγο στις πολιτικές που εφαρμόζουν τα κράτη τα οικονομικά των οποίων αντιμετωπίζουν προβλήματα.