Οι πυροσβέστες στην Καλιφόρνια καλύπτουν με πυρίμαχα φύλλα αλουμινίου τεράστιες σεκόγιες για να τις προστατεύσουν από τις πυρκαγιές που μαίνονται στην περιοχή και απειλούν μερικά από τα πιο παλιά δέντρα του κόσμου. Αξιωματούχοι της πολιτείας αυτής των ΗΠΑ ανησυχούν ότι οι πυρκαγιές ενδέχεται να φτάσουν στο Γιγάντιο Δάσος (Giant Forest), όπου βρίσκονται μερικά από τα ψηλότερα δέντρα του κόσμου, τις επόμενες ώρες.

Ads

Σε αυτό το δάσος υπάρχουν περίπου 2.000 σεκόγιες, ανάμεσά τους και ένα δέντρο ύψους 83 μέτρων, ο Στρατηγός Σέρμαν, που πιστεύεται ότι είναι το ψηλότερο παγκοσμίως και ότι έχει ηλικία 2.300 έως 2.700 ετών.
Πυροσβέστες τοποθέτησαν χθες, Πέμπτη, φύλλα αλουμινίου γύρω από τους κορμούς των δέντρων για τα να προστατεύσουν από τις πυρκαγιές Colony και Paradise, οι οποίες μαίνονται στη περιοχή.

Συνολικά περίπου 2.000 πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί στην περιοχή του εθνικού πάρκου Σεκόγια, στην κεντρική Καλιφόρνια, προκειμένου να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες ενώ έχουν ήδη πάρει θέσεις και πυροσβεστικά οχήματα.

«Λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για να προστατεύσουν αυτά τα δέντρα», δήλωσε η Κρίστι Μπράιγχαμ μία από τους υπεύθυνους του εθνικού πάρκου στην εφημερίδα Mercury News. «Θέλουμε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να προστατεύσουμε αυτά τα δέντρα που είναι ηλικίας 2.000 με 3.000 ετών», υπογράμμισε.
Οι πυρκαγιές μικρής έντασης συνήθως δεν επηρεάζουν τις τεράστιες σεκόγιες, οι οποίες δεν καίγονται χάρη στον πολύ χοντρό κορμό τους και τα κλαδιά τους που βρίσκονται σε πολύ μεγάλο ύψος, μακριά από τις φλόγες.

Ads

Εξάλλου τα δέντρα αυτά έχουν ανάγκη από τις πυρκαγιές για να αναπαραχθούν: η θερμότητα βοηθά τα κουκουνάρια τους να σκάσουν με αποτέλεσμα μια βροχή σπόρων του δέντρου να πέσει στο έδαφος το οποίο έχει καθαρίσει από τη βλάστηση εξαιτίας της φωτιάς, κάτι που τους επιτρέπει να αναπτυχθούν.

Όμως τα τεράστια αυτά δέντρα δεν έχουν προσαρμοστεί για να αντέχουν στις πιο έντονες πυρκαγιές που ξεσπούν τα τελευταία χρόνια στην Καλιφόρνια λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους έχουν ήδη καεί φέτος στην Καλιφόρνια. Ο αριθμός και η ένταση των πυρκαγιών που ξεσπούν στην πολιτεία έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της ξηρασίας, η οποία έχει παρατείνει και την εποχή των πυρκαγιών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το φαινόμενο αυτό συνδέεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη: η άνοδος της θερμοκρασίας, οι περισσότεροι καύσωνες και η μείωση των βροχοπτώσεων δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για το ξέσπασμα πυρκαγιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ