Τους 31 φτάνουν οι νεκροί στις πυρκαγιές στην ιστορία της Καλιφόρνιας, ενώ στους 228 ανέρχονται οι αγνοούμενοι. Τα πύρινα μέτωπα συνεχίζουν να μαίνονται ενώ πρόκειται για τις πιο φονικές πυρκαγιές στην ιστορία της αμερικανικής πολιτείας. 

Ads

Έξι ακόμη πτώματα εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 31. Σύμφωνα με τις αρχές, πέντε πτώματα βρέθηκαν μέσα σε καμένα σπίτια ενώ ο έκτος νεκρός βρέθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του.

Οι πυροσβέστες συνέχιζαν την Κυριακή τη μάχη για να περιορίσουν τις δύο μεγαλύτερες πυρκαγιές, στα δύο άκρα της Πολιτείας: την αποκαλούμενη Camp Fire, στην Κομητεία Μπιούτ, στον βορρά· και τη λεγόμενη Woolsey Fire, γύρω από το Λος Άντζελες και το Μάλιμπου, στον νότο, όπου δύο πτώματα βρέθηκαν στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου.

Η πυρκαγιά, που καίει από την περασμένη Πέμπτη, απειλεί πια και την πλούσια κοινότητα Μάλιμπου, το διάσημο θέρετρο κοντά στο Λος Άντζελες.

Οι θερμοί, ξηροί άνεμοι, που αναμένεται να συνεχιστούν έως τουλάχιστον την Τρίτη, αναζωπύρωσαν τα πύρινα μέτωπα. Να σημειωθεί ότι έχουν περάσει πάνω από 210 ημέρες αφότου σημειώθηκε βροχόπτωση 2,5 εκατοστών στην περιοχή, κάτι που σημαίνει ότι οι φωτιές που εκδηλώθηκαν ήταν πολύ εύκολο να εξαπλωθούν στην ξηρή βλάστηση.

Πάνω από 250.000 άνθρωποι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τις εστίες τους στο Σακραμέντο και στο Μάλιμπου.

Ads

Η αστυνομία γνωστοποίησε ότι καταγγέλθηκαν λεηλασίες σε πυρόπληκτες περιοχές και ότι έχει προχωρήσει σε συλλήψεις.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η φωτιά έχει καταστρέψει μέχρι στιγμής πάνω από 6.700 κτίρια — ανάμεσά τους ένα νοσοκομείο και σπίτια. Στο μεταξύ στάχτη έχουν γίνει πάνω από 400.000 στρέμματα και δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο παρά μόλις κατά το 25% του μετώπου. Οι αρχές εκτιμούν ότι για να τεθούν υπό πλήρη έλεγχο οι φλόγες σε αυτή την Κομητεία θα χρειαστούν τρεις εβδομάδες.

Όπως ανέφερε το Bloomberg, το κόστος της καταστροφής ισούται και ίσως ξεπερνά αυτό του τυφώνα Μάικλ.