Ads

Παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ οι διαδηλωτές, δηλώνοντας αποφασισμένοι να παραμείνουν εκεί έως ότου ο Χόσνι Μουμπάρακ αποχωρήσει από την εξουσία της Αιγύπτου, παρά την έναρξη συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης και εκπροσώπων της αντιπολίτευσης και της προσφοράς αυξήσεων στους μισθούς. Οι διοργανωτές καλούν σε νέες μαζικές διαδηλώσεις σήμερα. Σύμφωνα με νέο τηλεγράφημα που διέρρευσε από το Wikileaks, το Ισραήλ επιθυμούσε για διάδοχο του Χ. Μουμπάρακ τον νυν αντιπρόεδρο Ο. Σουλεϊμάν, ενώ διατηρούσε καθημερινή επαφή μαζί του μέσω ενός «κόκκινου τηλεφώνου».

Για δέκαετη πέμτπη συνεχή μέρα συνεχίζουν την παραμονή τους στην πλατεία Ταχρίρ οι Αιγύπτιοι διαδηλωτές που απαιτούν τη λήξη του καθεστώτος Μουμπάρακ και τη μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία. Στο μεταξύ, η ζωή επανακτά φυσιολογικούς ρυθμούς στην πρωτεύουσα της χώρας, με όλο και περισσότερα καταστήματα να ανοίγουν, μετά από ένα 15ήμερο διαδηλώσεων.

Χθες, χιλιάδες διαδηλωτές προχώρησαν σε συμβολική επικήδεια τελετή για τον δημοσιογράφο Ahmed Mahmoud που έχασε τη ζωή του από σφαίρα των δυνάμεων καταστολής. Τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν και στην Αλεξάνδρεια για ακόμα μία μέρα.

Ads

Σήμερα, οι διοργανωτές καλούν σε νέες μαζικές κινητοποιήσεις, για να μην ατονήσει η πίεση στο καθεστώς Μουμπάρακ, που επιχειρεί να περιθωριοποιήσει το κίνημα διαμαρτυρίας. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Καΐρου Mortada El-Shabrawi, δήλωσε σήμερα στο Al Jazeera πως οι πανεπιστημιακοί καθηγητές σκοπεύουν να βαδίσουν δίπλα στους διαδηλωτές σήμερα.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τουλάχιστον 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε Κάιρο, Αλεξάνδρεια και Σουέζ, τις δύο αυτές εβδομάδες διαδηλώσεων, από τις συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία και τις συμμορίες των παρακρατικών στοιχείων.

Η κατάσταση των διαδηλωτών δυσχεραίνει καθώς το καθεστώς χρονοτριβεί με συζητήσεις με τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και ξένους διπλωμάτες, παρά το ότι οι διαδηλωτές έχουν κάνει σαφές ποιό είναι το κύριο και βασικό τους αίτημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 40% των Αιγυπτίων εξαρτώνται από το μεροκάματο προκειμένου να επιβιώσουν. Πάντως η ψυχολογία τους παραμένει καλή, χθες το βράδυ είχαν ξανά αυτοσχέδιες συναυλίες στην πλατεία ενώ δεν λείπουν και οι παραστάσεις θεάτρου δρόμου.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας στις μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου έχει μειωθεί σε ώρες, ισχύοντας πλέον από τις 20.00 έως τις 06.00 το πρωί.

Χθες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αύξηση των μισθών και των συντάξεων του δημοσίου τομέα κατά 15% ενώ ο Χόσνι Μουμπάρακ προέδρευσε για πρώτη φορά από την έναρξη των κινητοποιήσεων, στις 25 Ιανουαρίου, σε συνεδρίαση της κυβέρνησης. Οι διαδηλωτές πάντως εμφανίζονται άκρως επιφυλακτικοί και διστακτικοί απέναντι στις κυβερνητικές «προσφορές». Στο μεταξύ, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του γερμανικού Der Spiegel ο Χόσνι Μουμπάρακ ενδέχεται να μεταφερθεί σε κλινική του Μπάντεν-Μπάντεν για «ιατρικό τσεκ-απ».

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Al Jazeera οι σχέσεις των πολιτών με το στρατό πλέον χαρακτηρίζονται από αυξανόμενη ένταση, ειδικά μετά την προσπάθεια των στρατιωτών το βράδυ της Κυριακής να περιορίσουν το χώρο των διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ με συρματόπλεγμα.

Σουλεϊμάν, ο εκλεκτός του Ισραήλ

Στο μεταξύ, το Wikileaks αποκάλυψε τηλεγράφημα που αποκαλύπτει πως το Ισραήλ προτιμούσε τον πρόσφατα διορισθέντα αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν ως διάδοχο του Χόσνι Μουμπάρακ, διατηρώντας μάλιστα καθημερινή επαφή μαζί του μέσω ενός «κόκκινου τηλεφώνου».

Σε μια διπλωματική αναφορά του 2008 αναφέρεται ότι ο Ντέιβιντ Ασάμ, σύμβουλος του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, ανέφερε τον Όμαρ Σουλεϊμάν, ο οποίος αναφέρεται σε ορισμένα τηλεγραφήματα ως «Σολιμάν», ως τον αξιωματούχο που θα ήταν προτιμότερο για το Ισραήλ να πάρει τη σκυτάλη από τον Μουμπάρακ. Σημειώνεται πως ο Ο. Σουλεϊμάν ήταν επι σειρά ετών επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών της Αιγύπτου, ενώ διεύθυνε το μυστικό πρόγραμμα των ΗΠΑ για απαγωγή και ανάκριση υπόπτων για τρομοκρατία.

«Ο Ασάμ έπλεκε το εγκώμιο του Σολιμάν και υπογράμμιζε ότι η ‘θερμή γραμμή’ που είχε δημιουργηθεί ανάμεσα στο ισραηλινό υπουργείο και την αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών εχρησιμοποιείτο καθημερινά», διευκρίνιζε το τηλεγράφημα, το οποίο είχε σταλεί από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Τελ-Αβίβ.

«Ο Ασάμ υποστήριζε πως οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι ο Σολιμάν θα μπορούσε τουλάχιστον να πάρει το αξίωμα του αντιπροέδρου, αν ο Μουμπάρακ πέθαινε ή βρισκόταν σε αδυναμία να εκτελέσει τα καθήκοντά του», προστίθεται στο τηλεγράφημα. «Η ανάλυση των σεναρίων διαδοχής θα γίνει από την πρεσβεία μας στο Κάιρο, όμως είναι αναμφισβήτητο ότι το Ισραήλ έχει μια αξιοσημείωτη προτίμηση για την επιλογή Όμαρ Σολιμάν», καταλήγει το τηλεγράφημα.