Στη δίνη σφοδρής κακοκαιρίας βρίσκεται η βόρεια Ευρώπη, όπου χιονοθύελλες και ακραίες χαμηλές θερμοκρασίες πλήττουν την περιοχή, με αποτέλεσμα να προκληθούν τουλάχιστον δύο θάνατοι και να εγκλωβιστούν εκατοντάδες οδηγοί.

Ads

Μια μητέρα και ένα παιδί που παγιδεύτηκαν σε χιονοστιβάδα στη φινλανδική Λαπωνία βρέθηκαν νεκροί. Οι αστυνομικές αρχές της Φινλανδίας ανακοίνωσαν ότι το πτώμα του παιδιού βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης 4/1 στο Pyhäkuru, βόρεια της χώρας, κοντά στο σημείο όπου βρέθηκε η μητέρα του την Τρίτη (2/1) μετά από χιονοστιβάδα που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια πεζοπορίας για σκι.

Στη Σουηδία, όπου καταγράφηκαν ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών αυτή την εβδομάδα, οι υπηρεσίες διάσωσης και ο στρατός εργάζονταν το πρωί της Πέμπτης για να απεγκλωβίσουν τους επιβάτες περίπου 1.000 αυτοκινήτων που είχαν παγιδευτεί κατά τη διάρκεια της νύχτας σε χιονοθύελλα στα νότια της χώρας.

Η θερμοκρασία στη βόρεια Σουηδία έπεσε κάτω από τους -40 βαθμούς Κελσίου για δεύτερη συνεχόμενη μέρα την Τετάρτη (3/1), αφού το βράδυ της Τρίτης καταγράφηκαν -43,6°C στο Kvikkjokk-Årrenjarka στη σουηδική Λαπωνία – η χαμηλότερη θερμοκρασία Ιανουαρίου που έχει καταγραφεί στη χώρα εδώ και ένα 25 χρόνια.

Ads

Το ακραίο ψύχος έχει διαταράξει τις μεταφορές και έχει κλείσει τα σχολεία σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ οι ισχυροί άνεμοι και οι έντονες βροχοπτώσεις στη δυτική Ευρώπη έχουν προκαλέσει πλημμύρες και τουλάχιστον έναν θάνατο.

Το κύμα ψυχρού αέρα από τη Σιβηρία και την περιοχή της Αρκτικής σάρωσε επίσης τη δυτική Ρωσία, με τις θερμοκρασίες στη Μόσχα και σε άλλες περιοχές να πέφτουν στους -30°C, πολύ κάτω από τη μέση θερμοκρασία για τις αρχές Ιανουαρίου.

Στη Δανία, έπεσε έως και μισό μέτρο χιόνι, κάτι που έχει να συμβεί από το 2011, σύμφωνα με το μετεωρολογικό ινστιτούτο DMI. Η αστυνομία στο μεγαλύτερο μέρος της Δανίας κάλεσε τους οδηγούς να αποφύγουν τις περιττές μετακινήσεις, καθώς ο άνεμος και το χιόνι έπληξαν τα βόρεια και δυτικά τμήματα της χώρας.

Στη Νορβηγία, στα εδάφη των Σάμι του μακρινού βορρά, στο Καουτόκινο, το θερμόμετρο έδειξε -41,6°C κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κλειστά παρέμειναν τα σχολεία σε αρκετούς δήμους στα νότια της χώρας λόγω δυσκολιών στις μετακινήσεις μετά τη σφοδρή χιονόπτωση των τελευταίων ημερών και ορισμένα αναμένεται να παραμείνουν κλειστά και αύριο.