Xωρίς αποφάσεις έληξε η συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας, με γενικές κατευθυντήριες γραμμές και αιτήματα προς την Κομισιόν να παρουσιάσει προτάσεις για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, την κατανάλωση και τη στήριξη της ρευστότητας της αγοράς και με έντονο τον διχασμό  των κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Ads

Οι υπουργοί συμφώνησαν σε τέσσερις βασικές περιοχές για τις οποίες αναμένουν από την Κομισιόν να καταθέσει συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις εντός των επόμενων ημερών, ώστε να ολοκληρωθούν οι σχετικές συζητήσεις πριν το τέλος Σεπτεμβρίου.

Χειρισμό των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής ενέργειας. Παράλληλα, επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης από εταιρείες ορυκτών καυσίμων για να στηριχθούν οι καταναλωτές. Σχετικά με τον περιορισμό των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, οι υπουργοί συμφώνησαν να εστιάσουν σε αυτές τις εταιρείες που βασίζουν την παραγωγή τους σε πιο φθηνές μορφές ενέργειας, οπως για παράδειγμα τα ορυκτά καύσιμα. 

► Η Κομισιόν πρέπει να εισηγηθεί προσωρινά μέτρα παρέμβασης στην αγορά, περιλαμβανομένης της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο. Σε αυτό τον τομέα, ενδεικτική του κλίματος του διχασμού που επικρατεί στο εσωτερικό της ΕΕ, ήταν η δήλωση του Τσέχου υπουργού ο οποίος έκανε λόγο για μια «δύσκολη περίπτωση» που «χρειάζεται έρευνα για το πού και πώς πρέπει να επιβληθεί».

Ads

► Η Κομισιόν πρέπει επίσης να παρουσιάσει μέτρα για συντονισμένη μείωση της κατανάλωσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αυτόν τον τομέα οι υπουργοί συμφώνησαν στη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής, αλλά όχι με υποχρεωτικότητα, όπως είχε προτείνει η Κομισιόν.

► Θα πρέπει επίσης να παρουσιαστούν προτάσεις για στήριξη της ρευστότητας στην αγορά, ιδιαίτερα των εταιρειών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας των αυξημένων τιμών ενέργειας.

Από την πλευρά της Κομισιόν, η Κ. Σίμσον, επίτροπος Ενέργειας, σημείωσε ότι οι αποθήκες της Ευρώπης είναι γεμάτες σε ποσοστό 83%. Όπως είπε, πρέπει να μειωθεί «έξυπνα» η κατανάλωση και αυτό σημαίνει στόχευση στις ώρες αιχμής. Θύμισε ότι η Κομισιόν ζητά υποχρεωτική μείωση κατά 5%, παράλληλα με το υπόλοιπο πακέτο προτάσεων που ανακοίνωσε στα μέσα της εβδομάδας η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όπως ξέρουμε όλοι, η Κομισιόν θέλει πλαφόν στο ρωσικό αέριο, συμπλήρωσε η επίτροπος. Παραδέχτηκε, όμως, ότι κάποιοι υπουργοί ζήτησαν να εξεταστεί το πλαφόν συνολικά στην αγορά. Αυτή τη στιγμή, τίποτα δεν είναι εκτός συζήτησης. Αν επιβληθεί πλαφόν στο LNG ωστόσο μπορεί να υπάρξει πρόβλημα, είπε, καθώς η συγκεκριμένη αγορά είναι παγκόσμια και σήμερα είναι κρίσιμο να μπορούμε να προμηθευτούμε ενέργεια από εναλλακτικές πηγές εκτός Ρωσίας.

Η στάση των κυβερνήσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Αθηναϊκό πρακτορείο που επικαλείται πηγές του υπουργείου Ενέργειας, την πρόταση για γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο την πρόταση στήριξαν οι Ιταλία, Ελλάδα, Βέλγιο, Ιρλανδία, Μάλτα, Κύπρος, Σουηδία, Κροατία, Ρουμανία, Πολωνία, Λουξεμβούργο, Λετονία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Σλοβενία και Γερμανία (υπό προϋποθέσεις). Κανένα κράτος- μέλος δεν αντιτάχθηκε ρητά αλλά όλοι εστίασαν στην ανάγκη εξασφάλισης ασφάλειας εφοδιασμού και μη αύξησης της ζήτησης του φυσικού αερίου.

Επίσης, η εισήγηση για πλαφόν μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο (που θα οδηγούσε πιθανότατα σε διακοπή της ροής), υποστηρίχθηκε από Γαλλία, Δανία, Ισπανία κι Ολλανδία, ενώ αντίθετες ήταν οι Αυστρία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ελλάδα και Λουξεμβούργο. Σημειώνεται ότι ο νότιος διάδρομος μέσω του οποίου εφοδιάζεται και η χώρα μας, εξακολουθεί να λειτουργεί.

Ως προς τις λοιπές προτάσεις που συζητήθηκαν:

Την πρόταση για υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στήριξαν οι: Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ιρλανδία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία ενώ αντίθετες ήταν οι Κύπρος και Μάλτα. Η Ελλάδα εξέφρασε επιφύλαξη.

Την πρόταση για μηχανισμό ανάκτησης εσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς (στη βάση του μηχανισμού που εφαρμόζει η κυβέρνηση) στήριξαν οι: Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Γαλλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Ισπανία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Σλοβακία, Σουηδία ενώ αντίθετες ήταν οι Λιθουανία, Μάλτα, Ολλανδία και Λετονία. Η Επίτροπος Ενέργειας Simson επεσήμανε την καλή και ενδιαφέρουσα λειτουργία του ελληνικού μηχανισμού που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο.

Την πρόταση για στήριξη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε προθεσμιακή αγορά στήριξαν Βέλγιο, Γαλλία, Σλοβακία, Ιρλανδία, Ισπανία, Σουηδία, Δανία, Κύπρος, Φινλανδία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβενία ενώ το Λουξεμβούργο συνέστησε προσοχή.

Αλλαγές στο ETS (αγορά ρύπων) στήριξαν οι Εσθονία, Πολωνία και Ουγγαρία, ενώ αντίθετες ήταν οι Γερμανία, Ισπανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Σουηδία και Δανία. Τέλος την πρόταση για φορολόγηση των υπερβολικών κερδών των εταιρειών ορυκτών καυσίμων στήριξαν Ελλάδα, Γερμανία, Ισπανία ενώ αντίθετη ήταν η Σλοβακία.