Ο καιρός του συμβιβασμού έχει παρέλθει απάντησαν η Λίβυοι εξεγερμένοι στην πρόταση του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι για εκεχειρία και διαπραγματεύσεις εφόσον το ΝΑΤΟ σταματήσει τις επιθέσεις του. Αλλά και το ΝΑΤΟ τόνισε πως οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων στη Λιβύη θα συνεχιστούν για όσο διάστημα απειλούνται οι πολίτες. Σε τηλεοπτικό διάγγελμα που μεταδόθηκε από το κρατικό κανάλι της Λιβύης τα ξημερώματα του Σαββάτου, ο Καντάφι δήλωσε έτοιμος για εκεχειρία αρκεί να το πράξουν και οι αντίπαλες δυνάμεις, αλλά παρέμεινε ανένδοτος ως προς την παράδοση της εξουσίας, ενώ κάλεσε το ΝΑΤΟ σε διαπραγματεύσεις.

Ads

«Το καθεστώς του Καντάφι έχει απολέσει όλη την αξιοπιστία του», αναφέρει ο Άμπντελ Χαφίζ Γόγκα, ο εκπρόσωπος του μεταβατικού εθνικού συμβουλίου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο Καντάφι έχει κατ’ επανάληψη προσφερθεί να κηρύξει εκεχειρία αλλά κατόπιν συνεχίζει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Ο καιρός του συμβιβασμού έχει παρέλθει. Ο λαός της Λιβύης δεν μπορεί ούτε να σκεφτεί ούτε να δεχτεί μια Λιβύη όπου ο καθεστώς του Καντάφι θα παίζει κάποιο ρόλο», προστίθεται στο κείμενο.

Ο εκπρόσωπος του στρατού των εξεγερμένων, συνταγματάρχη Άχμεντ Μπάνι, υποστήριξε επίσης ότι ο Καντάφι «παίζει βρόμικα παιχνίδια». «Δεν μιλάει έντιμα. Δεν τον πιστεύουμε και δεν τον εμπιστευόμαστε», τόνισε ο Μπάνι.

Από την πλευρά του, το ΝΑΤΟ απάντησε στον Μουαμάρ Καντάφι πως «Χρειάζεται να δούμε πράξεις, όχι λόγια. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις του μέχρι να σταματήσουν όλες οι επιθέσεις και οι απειλές εναντίον των πολιτών». Η απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που εγκρίνει τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη, «ζητά κατηγορηματικά τον τερματισμό των επιθέσεων και της κακομεταχείρισης των πολιτών», επισήμανε εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

Ads

Ο εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι «το καθεστώς έχει ανακοινώσει πολλές φορές εκεχειρία και συνεχίζει να επιτίθεται σε πόλεις και αμάχους», υπογραμμίζοντας ότι «όλα αυτά πρέπει να σταματήσουν τώρα».

Νωρίτερα, ο Λίβυος συνταγματάρχης δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι για κατάπαυση του πυρός, αρκεί αυτό να μην αφορά μόνο τη μια πλευρά. Είμαστε οι πρώτοι που θα αποδεχθούμε μια ανακωχή των εχθροπραξιών και είμαστε οι πρώτοι που θα την εφαρμόσουμε, αλλά η επιδρομή των Σταυροφόρων του ΝΑΤΟ δεν έχει σταματήσει ακόμα».

Παράλληλα, σε μια ακόμα προσπάθεια να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στον διεθνή παράγοντα, επανέλαβε ότι κανείς δεν μπορεί να τον αναγκάσει να φύγει από τη χώρα του. «Δεν φεύγω», τόνισε χαρακτηριστικά στη διάρκεια του διαγγέλματος. «Κανείς δεν μπορεί να με εξαναγκάσει να φύγω από τη χώρα μου και κανείς δεν μπορεί να μου πει να μην πολεμάω για αυτήν», συμπλήρωσε.

Σε διπλωματικό επίπεδο, ο Καντάφι κάλεσε το ΝΑΤΟ να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε να σταματήσουν οι αεροπορικές επιθέσεις. Ταυτόχρονα, απευθυνόμενος στις δυτικές κυβερνήσεις, είπε ότι αν αυτό που τους ενδιαφέρει είναι το πετρέλαιο, τότε ο ίδιος είναι έτοιμος να επαναδιαπραγματευθεί τα συμβόλαια με τις δυτικές εταιρείες πετρελαίου…

Παρά την δήλωση Καντάφι για κατάπαυση του πυρός, συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις στη χώρα. Σύμφωνα με τους εξεγερμένους, οι λιβυκές κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν σήμερα την όαση του Τζάλο, σε απόσταση περίπου 300 χιλιομέτρων νοτίως της Βεγγάζης, σκοτώνοντας έξι πολίτες. Η επίθεση έγινε νωρίς το πρωί και οι στρατιώτες που παραμένουν πιστοί στο Καντάφι συνέχισαν την προέλασή τους προς τα βόρεια, προς την κατεύθυνση της πόλης Ατζνταμπίγια. Οι εξεγερμένοι ανέφεραν ακόμη ότι οι στρατιώτες που μπήκαν στο Τζάλο ήταν οι ίδιοι με αυτούς που κατέλαβαν την Πέμπτη της Αλ-Κούφρα, 300 χιλιόμετρα νοτιότερα.

Στη Μισουράτα, όπου οι εξεγερμένοι έχουν περικυκλωθεί από τις δυνάμεις του Καντάφι, εκατοντάδες πολίτες έχουν συγκεντρωθεί στο χώρο του λιμανιού περιμένοντας να φύγουν παρά τις απειλές του Καντάφι ότι θα επιτεθεί σε όποιο πλοίο πλησιάσει.

«Είμαστε χωρίς τροφή και χωρίς νερό εδώ και ημέρες», ανέφερε ένας από τους κατοίκους που πρόσθεσε ότι η βοήθεια από τον Ερυθρό Σταυρό φτάνει με το σταγονόμετρο. Ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφέρονταν με πλοία και προορισμό τη Μισουράτα έχει μπλοκαριστεί από τις δυνάμεις του Καντάφι.

Στην Τρίπολη, στην περιοχή Μπαμπ αλ-Αζιζίγια στην Τρόπολη, όπου βρίσκεται το συγκρότημα όπου κατοικεί ο Καντάφι, αργά το βράδυ του Σαββάτου ακούστηκαν 3 ισχυρές εκρήξεις, αμέσως μετά από πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις πάνω από την λιβυκή πρωτεύουσα. Αντιαεροπορικά πυρά ακούστηκαν αμέσως μετά τις ισχυρές εκρήξεις, σύμφωνα με ξένους δημοσιογράφους αλλά μέχρι στιγμής δεν είναι δυνατόν να διευκρινιστεί ποιοι ήταν οι στόχοι των ΝΑΤΟϊκών επιθέσεων και εάν οι επιθέσεις ήταν επιτυχείς.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής οι δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών στην Τρίπολη, στην πρώτη ουσιαστικά δημόσια εκδήλωση αντίθεσης κατά του καθεστώτος μέσα στην ίδια την πρωτεύουσα της χώρας εδώ και πολλές εβδομάδες, όπως ισχυρίζονται πηγές της αντιπολίτευσης.

Κάνοντας χρήση δακρυγόνων οι δυνάμεις ασφαλείας επιχείρησαν να διαλύσουν τους διαδηλωτές, σύμφωνα με αναφορές στελεχών του Ενδιάμεσου Μεταβατικού Εθνικού Μετώπου. Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις περιοχές Σουκ αλ-Τζουμάα και Ταχιούρα της Τρίπολης. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών που διαρκούν οι μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις των ανταρτών και τα στρατεύματα του Μουαμάρ Καντάφι,οι πολέμιοι του καθεστώτος εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα για λόγους ασφαλείας.

Αργά την Παρασκευή το βράδυ, το καθεστώς ανακοίνωσε ότι ξαναπήρε τον έλεγχο του λιμανιού της Μιζουράτα, ενώ απέστειλε τελεσίγραφο στους αντάρτες που είχαν περικυκλωθεί από τα λιβυκά στρατεύματα στην πόλη, να παραδώσουν τα όπλα μέσα σε διάστημα 4 ημερών ώστε να τους δοθεί αμνηστία.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικός εκπρόσωπο, Μούσα Ιμπραίμ, η κυβέρνηση της χώρας του συνεργάστηκε αρμονικά με την κυβέρνηση της γειτονικής Τυνησίας, προκειμένου να αποφευχθεί ένα πιθανό συνοριακό επεισόδιο. Δικαιολόγησε μάλιστα την εισβολή λιβυκών στρατευμάτων στην τυνησιακή παραμεθόριο, υποστηρίζοντας ότι αυτή οφειλόταν στην επίθεση που δέχτηκαν από δυνάμεις των ανταρτών. Είπε μάλιστα ότι η εισβολή διήρκεσε ελάχιστα και άμεσα τα κυβερνητικά στρατεύματα επανέκτησαν τον συνοριακό έλεγχο επιστρέφοντας στις θέσεις τους.

Ο εκπρόσωπος του καθεστώτος του Καντάφι προειδοποίησε επίσης όσους αλλοδαπούς υπηκόους μάχονται στις τάξεις των ανταρτών να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα, διαφορετικά «θα σας τελειώσουμε», είπε χαρακτηριστικά. «Είμαστε αποφασισμένοι να πολεμήσουμε για τη Μιζουράτα, με κάθε στρατιώτη, με κάθε νεαρό μαχητή, με κάθε γυναίκα», τόνισε ο Μ. Ιμπραίμ.

Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ διέψευσαν τους ισχυρισμούς της Τρίπολης, επιμένοντας ότι ο έλεγχος του λιμανιού της Μιζουράτα παραμένει στα χέρια των ανταρτών, οι οποίοι μάλιστα διευρύνουν μέρα με τη μέρα την περίμετρο της επικράτειάς τους γύρω από την πολιορκημένη από τα στρατεύματα του Μουαμάρ Καντάφι πόλη.